Начин на приготвяне
При измерването на продуктите ползвам чаша с вместимост 200 мл.
Приготвянето на тази лютеница е много лесно, а се казва мързелива лютеница, защото просто слагаме всички зеленчуци във фурната и ги печем.
Нарязваме патладжана на едри кубчета и го оставяме да се изкисне в солена вода за 60 минути. Останалите зеленчуци без доматите се режат на едри парчета и се слагат в голяма тава. Овкусяват се със солта, захарта, оцета, червеното вино и олиото, разбъркват се добре.
Покривате тавата с фолио, но не го слагате плътно, за да може течността от зеленчука да се овкусява.
Печете зеленчуците в загрята на 250 градуса фурна за около 120 минути, като внимавате да не ги изгорите.
Междувременно смилате доматите и ги варите на котлона, докато се изпари излишната вода. Добавяте ги към зеленчуците в тавана, овкусявате с черен пипер и кимион.
Печете, докато продуктите останат само на мазнина. След това пасирате продуктите поне 2 пъти. Насипвате лютеницата с вино в сухи топли бурканчета си стерилизирате за 15-20 минути.
Идеята е от блога MyTaste
ДОБЪР АПЕТИТ!