Начин на приготвяне
Доматите се мият, почистват и белят. Пиперът, без значение от цвета, се мие и изчиства от семки, след което се нарязва възможно най-дребно. Може и да се настърже и смели на подходящ уред. Морковите се измиват, почистват и нарязват на дребно или настъргват.
Патладжанът за лютеницата се пече и бели. Скилидките чесън се почистват от люспите.
Всичко се смесва в подходящ голям съд - най-добре тава, но може и тенджера. Патладжаните, доматите и чесъна нямат нужда от рязане, тъй като се разваряват хубаво, докато се готви лютеничката на огъня.
След като заври на огъня, се бърка непрекъснато с дървена бъркалка, с движения по дъното на съда, за да не залепне и загори.
Когато течността изври и лютеницата стане с желаната консистенция, се сваля от огъня и бързо се пълни в подсушени бурканчета.
Затварят се и се слагат с капачките надолу, докато изстинат. След това са готови за прибиране в маза или друго подходящо хладно и тъмно помещение.
Лесна лютеница с пипер сервираме на филия със сиренце. Може да се ползва и за овкусяване на салати с боб.