Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Лесна лютеница с пипер

Лесна лютеница с пипер

Лесна лютеница с пипер1 / 6
18/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
360 мин.
Порции
20
"Имате ли си семейна рецепта за лютеница?"

Необходими Продукти

  • домати - 1 голяма купа
  • чушки - 2 големи купи пипер
  • моркови - 3 - 4 бр. големи
  • патладжани - 1/2 купа
  • чесън - 1 - 2 глави
  • олио - 60 мл
  • захар - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се мият, почистват и белят. Пиперът, без значение от цвета, се мие и изчиства от семки, след което се нарязва възможно най-дребно. Може и да се настърже и смели на подходящ уред. Морковите се измиват, почистват и нарязват на дребно или настъргват.

Патладжанът за лютеницата се пече и бели. Скилидките чесън се почистват от люспите.

Всичко се смесва в подходящ голям съд - най-добре тава, но може и тенджера. Патладжаните, доматите и чесъна нямат нужда от рязане, тъй като се разваряват хубаво, докато се готви лютеничката на огъня.

След като заври на огъня, се бърка непрекъснато с дървена бъркалка, с движения по дъното на съда, за да не залепне и загори.

Когато течността изври и лютеницата стане с желаната консистенция, се сваля от огъня и бързо се пълни в подсушени бурканчета.

Затварят се и се слагат с капачките надолу, докато изстинат. След това са готови за прибиране в маза или друго подходящо хладно и тъмно помещение.

Лесна лютеница с пипер сервираме на филия със сиренце. Може да се ползва и за овкусяване на салати с боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: