Начин на приготвяне
Сушените плодове глог измиваме (независимо дали сме си ги брали и сушили ние или сме ги закупили) и в съд на котлон или на огънче сваряваме глога от 5 до 10 мин.
Прецеждаме с цедка и изпиваме лечебния чай топъл, като подслаждаме по желание с мед или кафява тръстикова захар.
Целебните свойства на глога са върху сърдечно-съдовата система. Глогът е богат и на антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи.
Нормализира нивата на холестерола в кръвта. Глогът подобрява кръвообращението, оросяването на мозъка и крайниците, пие се при главоболие, световъртеж, облекчава храносмилането и нервната система.
Чаят от сушени плодове на глог е най-добрият лечител сред билките за сърцето!