Начин на приготвяне
Запарката от салвия / градински чай приготвяме по следния начин:
1 супена лъжица листа (свежи или сушени) запарваме с 1/2 л вряща водa.
Отпочива полезната запарка приблизително 5 - 10 минути.
Прецеждаме чая от салвия през цедка и докато отпиваме, се наслаждаваме на наситения аромат на билката.
Добре е да приемаме запарката от салвия на празен стомах рано сутрин.
Така елиминираме мазнините и токсините, като стимулираме храносмилателната система за целия ден.
Салвия е растение, притежаващо много здравословни качества. Помага при лекуване на намаляващи психични функции и загуба на памет. Действа като мозъчен стимулант и спомага за подобряване на умствения капацитет. Цялостно подобрява бдителността, концентрацията и спокойствието.
Билката се използва за лечение на голямо разнообразие от заболявания - лекува симптомите на диабета, като намаля нивата на глюкозата и балансира холестерола. Контролира симптомите на менопаузата. Бори се активно с вирусите и бактериите, като укрепва имунната система.
Салвията е много богата на витамини от група В, както и витамин А, провитамин А (бета каротин), витамин С и витамин К. С високо съдържание на калий, цинк, калций, желязо, манган, магнезий, мед.
НЕ се използва от бременни жени и кърмачки - билката е противопоказна, влияе и на кърмата.
Запарката от салвия подобрява концентрацията, изостря вниманието и сетивата.
Стимулира мозъчните функции и поради това често е наричана билката на мислителите.
Коментари