Начин на приготвяне
Обелваме, измиваме и нарязваме около 5 средно големи картофа. Кубченцата сипваме във ветрило за готвене на пара, което от своя страна сме поставили в тенджерка с 1 к.ч. вода. Сваряваме с капак за около 20 минути, до пълна готовност.
През това време откъсваме от градината 20 средно големи листа пролетен свеж лапад и 2 богати шепи листа коприва – връхчета. Измиваме ги и ги нарязваме на тънки лентички.
Заливаме ги с около половин литър гореща вода в термоустойчив съд. След 5 минути вече можем да ги отцедим от водата през цедка или марля.
В голяма купа (удобна за бъркане) сипваме сварените картофи, към тях прибавяме зеленините – запарените и отцедени лапад и коприва, както и нарязания свеж магданоз (без дръжките). Чукваме 1 яйце и сипваме половин к.ч. царевично брашно за сгъстяване.
Подправяме с 1 равна ч.л. хималайска сол – на вкус, по половин равна чаена лъжичка кимион и куркума, 2-3 щипки кафява тръстикова кристална захар, 1/3 ч.л. пипер меланж смлян на мелничка и около 1-2 ч.л. зехтин.
Разбъркваме и леко намачкваме с ръка, до получаване на хомогенна гладка смес, която при омесване се отлепя от стените на съда. Оформяме зеленчуковите кюфтенца средно големи – нито малки, нито големи. От сместа се получават около 13 бр.
Подреждаме ги на шахмат в квадратна тава, чието дъно сме покрили с хартия за печене. Отгоре ги намазваме с шарлан (със силиконова четчица).
Зареждаме тавата с кюфтенцата във фурната да се печат на 200 градуса за 25 – 30 минути.
Изключително вкусни картофени кюфтета от лапад и коприва, с хрупкава повърхност и мека текстура. Любими на цялото семейство!
Чудно Вкусно!