Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Кюфтета от лапад и коприва на фурна

Кюфтета от лапад и коприва на фурна

Кюфтета от лапад и коприва на фурна
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
13

Необходими Продукти

  • лапад - 20 листа, средно големи
  • коприва - 2 шепи листа, свежи връхчета
  • картофи - 4 - 5 бр.
  • царевично брашно - ½ к.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - ½ връзка (без дръжките)
  • зехтин - 1 - 2 ч.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л. поизравнена, на вкус
  • куркума - ½ равна ч.л.
  • кимион - 1/2 равна ч.л., смлян
  • пипер меланж - 1/3 ч.л.
  • кафява захар - 2 - 3 щипки
  • шарлан - за намазване
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме, измиваме и нарязваме около 5 средно големи картофа. Кубченцата сипваме във ветрило за готвене на пара, което от своя страна сме поставили в тенджерка с 1 к.ч. вода. Сваряваме с капак за около 20 минути, до пълна готовност.

През това време откъсваме от градината 20 средно големи листа пролетен свеж лапад и 2 богати шепи листа коприва – връхчета. Измиваме ги и ги нарязваме на тънки лентички.

Заливаме ги с около половин литър гореща вода в термоустойчив съд. След 5 минути вече можем да ги отцедим от водата през цедка или марля.

В голяма купа (удобна за бъркане) сипваме сварените картофи, към тях прибавяме зеленините – запарените и отцедени лапад и коприва, както и нарязания свеж магданоз (без дръжките). Чукваме 1 яйце и сипваме половин к.ч. царевично брашно за сгъстяване.

Подправяме с 1 равна ч.л. хималайска сол – на вкус, по половин равна чаена лъжичка кимион и куркума, 2-3 щипки кафява тръстикова кристална захар, 1/3 ч.л. пипер меланж смлян на мелничка и около 1-2 ч.л. зехтин.

Разбъркваме и леко намачкваме с ръка, до получаване на хомогенна гладка смес, която при омесване се отлепя от стените на съда. Оформяме зеленчуковите кюфтенца средно големи – нито малки, нито големи. От сместа се получават около 13 бр.

Подреждаме ги на шахмат в квадратна тава, чието дъно сме покрили с хартия за печене. Отгоре ги намазваме с шарлан (със силиконова четчица).

Зареждаме тавата с кюфтенцата във фурната да се печат на 200 градуса за 25 – 30 минути.

Изключително вкусни картофени кюфтета от лапад и коприва, с хрупкава повърхност и мека текстура. Любими на цялото семейство!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: