Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Оризови кюфтета»Оризови кюфтета с лапад на фурна

Оризови кюфтета с лапад на фурна

Оризови кюфтета с лапад на фурна
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
15
"Мекички отвътре, хрупкави отвън - точно затова са ни много любими тези оризови кюфтенца"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и ½ ч.ч.
  • лапад - 15 бр. средни листа
  • хималайска сол - 2 и 1/2 ч.л. равни
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • кимион - ½ ч.л. млян
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • шарлан - 2 с.л. (слънчогледово масло)
  • вода - 3 ч.ч. (по 250 мл)
  • лук - 1 глава (средна)
  • Панировка
  • царевично брашно - около 5 с.л. (за овалване)
  • яйца - 2 бр.
  • хималайска сол - около ¼ ч.л.
  • царевичен грис - около 8 с.л. (за овалване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза няколко пъти. Сипваме го в съда на оризоварка и го овкусяваме с хималайска фина сол, червен пипер, черен млян пипер, кимион на прах и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Измиваме пресните листа лапад и също нарязваме на ситно.

Добавяме лука и лапада към ориза и разбъркваме всичко заедно. Наливаме водичката и зареждаме в оризоварката. Приготвяме го в оризоварка, тъй като за рецептата е нужно оризът да е сочен, но и леко сух/ронлив, подобно на ориз на фурна. След като е готов, го разбъркваме и оставяме да изстине.

В три отделни купички сипваме в първата фино царевично брашно, във втората – 2 разбъркани яйца с малко хималайска сол, а в третата – царевичен грис.

От ориза с лапад оформяме големи овални и леко сплеснати по форма – кюфтета. При оформянето е добре да притискаме между дланите сместа, за да се слепи сместа и да станат здрави оризови кюфтенца.

Всяко от тях овалваме от всички страни, първо, в финото царевично брашно, после в разбърканите яйца със сол и накрая в царевичен грис.

Получават се около 15 бр.

Подреждаме ги в тава, постлана с хартия за печене.

Изпичаме ме ги на 200°C за около 25-30 минути, до тъмно-златиста коричка отгоре и отдолу. Възможно е леко да се напука панировката, но въпреки това те не са сухи. Хубавото при приготвянето на фурна е, че така вегетарианските кюфтенца са по здравословни.

Чудесни лесни пролетни оризови кюфтета с лапад на фурна – мекички с златна хрупкава коричка!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: