Начин на приготвяне
Тази разядка е подходяща за детски рождени дни, за деца - вместо бонбони – да се почерпят със свежи бобени топченца.
За тази рецепта използваме ситен бял боб от дребни зрънца с тънка люспа, за да не натоварва стомаха и най-вече, да не е газообразуващ.
Подходяща е и за вегетарианци, като лека магданозена гарнитурка или предястие.
Боба предварително накисваме от предната вечер. Трябва да го сварим и отцедим от водата (по желание 1-2 води се сменят).
Ако използваме боб от буркан – също отцеждаме.
Към дребните бобови зърна прибавяме прясно набран от градината свеж магданоз (малки листенца без дръжки) - ситно нарязан.
Добавяме масълцето и подправките и с помощта на ръчен пасатор или с голяма вилица - намачкваме всичко заедно, до получаване на еднородна смес.
Оформяме малки топченца и ги украсяваме с мини листенца, връхчета от магданоз.
Ако предоставим готовите продукти на дечица, за да ги приготвят самички, ще им е много приятно, лесно и интересно!
Бобените топченца с масло и магданоз са много вкусни.