Начин на приготвяне
Набираме пресните пролетни зеленини - лапад, киселец, спанак, джоджен, магданоз и пресен лук на перца. Измиваме ги старателно и ги нарязваме на ситно. В тенджерка с малко шарлан или малко водичка (колкото да покрие дъното на съда), сипваме нарязаните листа.
Овкусяваме с хималайската сол и черния пипер и захлупваме с капак, за да омекнат. След малко са готови. Като изстине, разбъркваме заедно с грах и едно яйце.
Всяка от фините кори за баница прегъваме на половина (от към тясната страна) и още веднъж в същата посока. Получилата се лента сгъваме на 3 равни части. Ако притискаме при прегъването, като разгънем - равномерните части сами ще се отделят, затова не е нужно да режем корите.
От всяка кора получаваме 6 квадратчета. Намазваме кръглите формички с шарлан, с помощта силиконова четчица. Всяко парченце кора също намазваме с малко шарлан. Подреждаме в 1 формичка по 4 квадрати едни върху други, като краищата им да сочат в различни посоки, за да покрием дъното равномерно.
Стърчащите крайчета прегъваме навътре и разпределяме зелената плънка - еднакво количество за всяка кошничка. Намазваме с шарлан подгънатите ръбчета на кошничките с кори от баница и печем на 180 градуса за около 25 минути. Готови са да ги поднесем - още топли от фурната. Кошничките с лапад изчезват бързо!
Пролетни кошнички с най-разнообразни градински зеленини, характерни за пролетния сезон. Хрупкави и вкусни - лека и засищаща храна. Здравословно вегетарианско предястие!
Чудно Вкусно!