Начин на приготвяне
С брашното, яйцата, млякото, ам. сода, пудрата захар и св. мас се замесва тесто меко, да не лепне и да може да се обработва. Предварително формичките на кошничките и фунийките се намазват с олио или друга мазнина много добре.
За фунийките е необходимо да се разточи тесто, нарязва се на тънки лентички с остър нож. Всяка лентичка се навива на фунийката като се започва от края на фунийката. За кошничките е необходимо да се направят малки топчета. Всяко тoпче се оформя плътно около стените на кoшничките, трябва да е тънко, като се има предвид, че леко се надуват.
От останалото тесто се оформят и дръжките на кошничките, нарязват се пак на лентички и се оформя дръжка. Не е нужно да втасва, тъй като няма мая, пекaт се веднага.
Приготвя се кремът, с който се пълнят сладките. Разбиват се яйцата и захарта, прибавя се млякото и брашното с есенцията. Тази хомогенна смес се вари с постоянно разбъркване, за да не залепне. Кремът е готов, като започне леко да се отлепя и отделя от дъното на тенджерата.
С готовия крем се пълнят кашничките и фунийките. Фунийките могат да се пълнят с шпирц. Могат да се окрасят с шарени пръчици или друга украса по желание. След като се напълнят е необходимо да престоят поне едно денонощие, за да омекнат и да си поемат крема.
Коментари