Начин на приготвяне
За тези картофи на фурна със спанак и заливка картофите и морковът се измиват добре и се нарязват на шайби.
Лукът се нарязва на полумесеци.
Спанакът се накъсва на едро.
Продуктите се нареждат в тавата на три пласта.
Първо, нареждаме част от картофите на дъното на намазнена със зехтин тава. Намазваме картофите с малко зехтин и поръсваме със сол, черен пипер и малко розмарин. Разпределяме част от спанака и накрая слагаме няколко парчета морков и малко от лука.
Така редим отново зеленчуците и поръсваме с подправки и зехтин, за да се станат три пласта (или колкото желаете). Наливаме малко вода - около 1 ч.ч.
Покриваме тавата с алуминиево фолио за печене и слагаме реденката в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печем зеленчуковата запеканка за около 20 мин, след което махаме фолиото и печем за още 10-15 мин, за да може картофите да придобият златист цвят и коричка.
Заливката се подготвя предварително, като се смесват киселото мляко, яйцето и брашното.
Добавят се сол и черен пипер, половин настърган морков и нарязана на дребно или счукана една скилидка чесън. Добавя се 1 к.л. сода за хляб.
Заливката се излива върху вкусните печени картофи, след което за запича за 10 мин.