Начин на приготвяне
Приготвяме плънката, като белим морковите и настъргваме на ренде. Също така настъргваме и лука. В олио (1/2 с.ч.) и малко вода слагаме да се задушат настърганите лук и моркови.
Като останат на мазнина прибавяме измит ориз (1 ч.ч. не пълна) и наливаме доматен сок (1 к.ч.). Подправяме с черен пипер, сушен магданоз, чубрица на вкус и щипка червен пипер. Наливаме и вода (1 к.ч.). Варим, докато оризyt поеме течността.
В лозовите листа слагаме от плънката и навиваме сарми. Подреждаме в огнеупорен съд с капак. Когато всички сарми са готови, слагаме върху тях огнеупорна чинийка. Наливаме олио (1/2 к.ч.) и вода до нивото на сармите.
Печем с капак във фурна до готовност. Когато сармите са сварени, прехвърляме в друга тавичка или отливаме останалата течност от тавата и заливаме сармите с разбити яйца, кисело мляко, сол, черен пипер и чубрица на вкус.
Връщаме във фурната да се запече заливката до златисто.