Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Печени Картофи»Картофи на фурна със спанак и заливка

Картофи на фурна със спанак и заливка

IskraIskra
Новак
16833081
Картофи на фурна със спанак и заливка
Снимка: Iskra
1 / 4
14/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • картофи - 500 кг
  • спанак - около 10 листа
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • розмарин
  • зехтин
  • За заливката
  • кисело мляко - 300 кг
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 1/2
  • сол
  • черен пипер
  • сода за хляб
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези картофи на фурна със спанак и заливка картофите и морковът се измиват добре и се нарязват на шайби.

Лукът се нарязва на полумесеци.

Спанакът се накъсва на едро.

Продуктите се нареждат в тавата на три пласта.

Първо, нареждаме част от картофите на дъното на намазнена със зехтин тава. Намазваме картофите с малко зехтин и поръсваме със сол, черен пипер и малко розмарин. Разпределяме част от спанака и накрая слагаме няколко парчета морков и малко от лука.

Така редим отново зеленчуците и поръсваме с подправки и зехтин, за да се станат три пласта (или колкото желаете). Наливаме малко вода - около 1 ч.ч.

Покриваме тавата с алуминиево фолио за печене и слагаме реденката в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Печем зеленчуковата запеканка за около 20 мин, след което махаме фолиото и печем за още 10-15 мин, за да може картофите да придобият златист цвят и коричка.

Заливката се подготвя предварително, като се смесват киселото мляко, яйцето и брашното.

Добавят се сол и черен пипер, половин настърган морков и нарязана на дребно или счукана една скилидка чесън. Добавя се 1 к.л. сода за хляб.

Заливката се излива върху вкусните печени картофи, след което за запича за 10 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: