Гозинаки (Gozinaki)

Гозинаки (Gozinaki)
Снимка: Илиана Първанова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
3
"Празничен грузински десерт - 3 съставки и невероятен вкус"

Необходими Продукти

  • орехи - 200 г (едро начупени)
  • мед - 200 г
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на ситно орехите и ги запържваме без мазнина /запичаме, бъркайки, за 2-3 минути на средно висока температура в керамичен тиган с незалепващо покритие.

Отделно в тенджерка с двойно дъно разтапяме меда, като постоянно разбъркваме дъното с дървена равна бъркалка. По време на разтварянето на меда сипваме 1 чаена лъжица захар, която ще спомогне накрая ореховите сладки да са цялостни и да не се трошат.

В момента, в който медът заври /образува пяна, засичаме 5 минути при постоянно бъркане, за да се карамелизира. Сипваме запечените нарязани орехи и варим гъстата смес още 2-3 минути. Старателно разбъркваме, така че да сме сигурни, че всички орехи са се захаросали равномерно.

След като е готово, веднага сипваме сместа върху навлажнена дървена дъска - намокрена със студена вода или върху хартия за печене. Разстиламе равномерен слой и с мокра ръка или точилка притискаме повърхността, така че да се разточи пласт не по-дебел от 1 см.

Оставяме да се охлади и малко преди крайно да се стегне, нарязваме гозинаки на ромбчета.

Поднасяме традиционните грузински Гозинаки на празничната трапеза!

Вкусни и хрупкави орехови сладки – любими на малки и големи!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: