Начин на приготвяне
Нарязваме на ситно орехите и ги запържваме без мазнина /запичаме, бъркайки, за 2-3 минути на средно висока температура в керамичен тиган с незалепващо покритие.
Отделно в тенджерка с двойно дъно разтапяме меда, като постоянно разбъркваме дъното с дървена равна бъркалка. По време на разтварянето на меда сипваме 1 чаена лъжица захар, която ще спомогне накрая ореховите сладки да са цялостни и да не се трошат.
В момента, в който медът заври /образува пяна, засичаме 5 минути при постоянно бъркане, за да се карамелизира. Сипваме запечените нарязани орехи и варим гъстата смес още 2-3 минути. Старателно разбъркваме, така че да сме сигурни, че всички орехи са се захаросали равномерно.
След като е готово, веднага сипваме сместа върху навлажнена дървена дъска - намокрена със студена вода или върху хартия за печене. Разстиламе равномерен слой и с мокра ръка или точилка притискаме повърхността, така че да се разточи пласт не по-дебел от 1 см.
Оставяме да се охлади и малко преди крайно да се стегне, нарязваме гозинаки на ромбчета.
Поднасяме традиционните грузински Гозинаки на празничната трапеза!
Вкусни и хрупкави орехови сладки – любими на малки и големи!
Чудно Вкусно!