Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се натрошава маята с 1 с.л. захар, добавят се 4-5 с.л. брашно, разбърква се на кашичка и се оставя да шупне.
С миксер се разбиват яйцата и захарта, прибавя се есенция от портокал и се сипва в тава с пресято брашно.
Добавя се активираната мая, меката мас и щипка сол. Разбърква се с дървена лъжица в една посока, накрая сипваме кора от измит добре лимон.
Сипва се на плота, разтяга се и свиваме на няколко пъти, добавя се олио и се меси, докато го поеме. Трябва му не повече от 8-10 минути месене и е готово. Оставя се на топло за 90 минути в найлонова торба да втаса.
Разделяме тестото за козунака на 4 части. Започваме да оформяме козунака.
Всяка част се оформя на фитил с дължина 3 педи, сплесква се на лента и се поставя шоколадово мюсли. Краищата се слепват и усукваме на дълъг фитил.
Нареждат се два хоризонтално и два вертикално. Първо през фитил се завива по посока на часовника, после в обратна посока. Получава се плетка на кръгъл козунак, краищата са отдолу.
Поставя се в тава 26 см върху хартия за печене. Оставя се за още 30 минути, после се намазва с разбит жълтък с малко прясно мляко и се поръсва с кафява захар. Набождат се тъмни стафиди.
Домашният козунак печем в загрята фурна 170 градуса без вентилатор за 35 минути, като след 20 минута се покрива с фолио да не прегори.
Изважда се покриваме с кърпа. Страхотен козунак с шоколадово мюсли се получи !
Светли и вкусни Великденски празници!