Начин на приготвяне
В топло прясно мляко натрошете маята с 1 ч.л. захар и 2 с.л. брашно да стане като кашичка. Оставете за 10 минути да бухне.
В купа сипете брашното, добавете активираната мая, разбити яйца с останалата захар, ванилия и портокалов сок. Разбъркайте и прибавете половината разтопено масло.
С брашното замесете меко тесто, намазнете си ръцете с останалото масло, разтягайте и сгъвайте, докато поеме мазнината.
Оставете тестото да втаса 1-2 часа. Разделете на две, оформете фитили и ги усучете като въже. Поставете козунака в кексова форма - 26 см, намазнена и набрашнена.
Оформете като венец. Втасва още 30 минути, намажете с разбит белтък и печете в загрята фурна на 170 градуса до готовност, проба с клечка да излезе суха.
След 15-20-та минута, или когато добие желания загар, покрийте с фолио да не прегори. Извадете и охладете на решетка.
С вилица разбъркайте пресята пудра захар и добавяйте лимонов сок - по 1 с.л., за да се получи като паста, но и да е течна.
Сипете сместа в хартиена фунийка, отрежете връхчето и поръсете венеца с пудра захар. Отгоре се декорира на зиг зак с лимоновата глазура.
От желирани бонбони се оформят цветенца, както и от бонбони маршмелоу, идеята видях от нета. Декорираме с шоколадови яйчица и сме готови.
Козунакът венец с цветя от бонбони е страхотен!