Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Мюсли хляб

Мюсли хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мюсли хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
16
"Вкусно мюсли хлебче за всички онези, които поддържат форма, а и не само"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • ръжено брашно - 50 г
  • бяло брашно - 150 г пшенично
  • мая - 10 г жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л.
  • мюсли - 100 г
  • вода - 350 - 60 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

75 грама от мюслито се смилат за кратко в блендер. Не трябва да е прекалено фино, нито едро. Смесват се с трите вида брашно.

Към сухата смес се добавя захарта и натрошава маята. Разбърква се добре.

Водата се загрява леко до телесна температура. Налива се към брашната, добавя се и солта и се замесва гладко тесто, като месенето е минимум 5 минути. То не трябва да е много твърдо, нито пък лепкаво.

Оставя се да втаса за 1 час и 30 мин. в купа, покрита с прозрачно фолио. Нужно му е повече време от обикновеното, защото пълнозърнестото брашно развива по-трудно глутена.

Втасалото тесто се оформя на продълговато хлебче, намазва се с четка с малко вода, поръсва се с останалите мюсли и надлъжно му се правят разрези с остър нож. Оставя се в тавичка, покрита с хартия за печене, докато втаса още веднъж до удвояване на обема.

Фурната се загрява до 220 градуса с поставена вътре огнеупорна купичка с вода за генериране на пара.

Хлябът се пече 40 минути като веднъж или два пъти след 20-тата минута се намазва отново с водичка.

Мюсли хлебчето се оставя да изстине върху решетка и се нарязва на филийки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иивинка
Иивинка
Разкошен и здравословен,Браво!
26.02.2020 14:18
1