Начин на приготвяне
75 грама от мюслито се смилат за кратко в блендер. Не трябва да е прекалено фино, нито едро. Смесват се с трите вида брашно.
Към сухата смес се добавя захарта и натрошава маята. Разбърква се добре.
Водата се загрява леко до телесна температура. Налива се към брашната, добавя се и солта и се замесва гладко тесто, като месенето е минимум 5 минути. То не трябва да е много твърдо, нито пък лепкаво.
Оставя се да втаса за 1 час и 30 мин. в купа, покрита с прозрачно фолио. Нужно му е повече време от обикновеното, защото пълнозърнестото брашно развива по-трудно глутена.
Втасалото тесто се оформя на продълговато хлебче, намазва се с четка с малко вода, поръсва се с останалите мюсли и надлъжно му се правят разрези с остър нож. Оставя се в тавичка, покрита с хартия за печене, докато втаса още веднъж до удвояване на обема.
Фурната се загрява до 220 градуса с поставена вътре огнеупорна купичка с вода за генериране на пара.
Хлябът се пече 40 минути като веднъж или два пъти след 20-тата минута се намазва отново с водичка.
Мюсли хлебчето се оставя да изстине върху решетка и се нарязва на филийки.
Добър апетит!
Коментари