Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Печено агне с плънка и свежа салата

Печено агне с плънка и свежа салата

Стоян ГеоргиевСтоян Георгиев
Чирак
2310261741
Печено агне с плънка и свежа салата
Снимка: Стоян Георгиев
1 / 3
20/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
420 мин.
Общо
460 мин.
Порции
20
"Истинско угощение на трапезата с пълнено печено агне и свежа залата за гарнитура - добър апетит"

Необходими Продукти

  • агне  - 25 кг
  • дреболии  - 1/2 от агнето + кърпата от агнето
  • ориз  - 1 кг
  • масло
  • зелен лук  - 2 връзки
  • магданоз  - 2 връзки
  • джоджен  - 1 връзка
  • черен пипер
  • сол
  • маруля - 2 бр.
  • репички - 1 връзка
  • краставици - 2 бр.
  • див чесън - 1 връзка
  • зехтин
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнето се почиства добре и се измива. Агнешките дреболии се измиват добре. Слагат се в тенджера като не се ползва черният дроб. Тенджерата се пълни с вода. Водата се посолява. Варят се.

Зеленият лук се почиства и измива. Нарязва се на ситно.

Сварените дреболии се нарязват на сито. В тиган се слага масло да загрее. Добавят се дреболиите да се запържат. Когато са готови се изкарват. Слага се зеленият лук да се запържи, като се оставя малко за салатата. Добавя се оризът да се запържи.

Дреболиите се връщат в тигана. Слага се от бульона от дреболиите. Добавя се и вода, като течността трябва да бъде 3 пъти колкото ориза. Джодженът и магданозът се измиват. Нарязват се на ситно. Когато оризът е почти готов, се добавят магданозът и джодженът.

Оризът се оставя леко суров, защото ще продължи да се готви. Овкусява се със сол и черен пипер. Агнето се намазва със сол отвън и вътре. Отстраняват се агнешките бутчета, защото агнето е много голямо, за да се събере във фурната. Може да се оставят за Гергьовден.

Агнето се пълни с плънката - дроб сарма. Зашива се. Намазва се с масло. Увива се с кърпата от вътрешностите. Добавя се малко вода, защото агнето е мазно и ще отпусне мазнина. Покрива се с фолио. Пече се на по-слаба фурна около 7 часа. Преди да се изкара от фурната се маха фолиото, за да се запече агнето.

Дивият чесън се измива и нарязва на лентички. Слага се в бурканче със зехтин и малко сол. Получава се чесново песто, което ще използваме за овкусяването на салатата. Марулята се измива. Нарязва се на тънки ивици.

Слага се в голяма купа. Слага се сол и се намачква. Добавя се от чесновото песто, зелен лук и оцет. Разбърква се. Сервира се порция печено агне с дроб сарма и свежа салата.

Печеното агне с плънка и свежа салата е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: