Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Еклерова торта»Еклерова торта с крем Брюле и шоколад

Еклерова торта с крем Брюле и шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Еклерова торта с крем Брюле и шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Обичате ли еклерови торти - тази ще ви влезе право в сърцето"

Необходими Продукти

  • За еклерово тесто
  • брашно - 240 г
  • масло - 160 г
  • вода - 300 мл
  • яйца - 4 бр. XL или 6 - М
  • сол - 1 щипка
  • захар - 4 с.л. с връхче
  • Крем Bрюле
  • сметана - 500 г течна, сладкарска, /35%/
  • ванилия - 1 шушулка
  • захар - 85 г + за карамелизиране по желание
  • яйца - 4 бр.
  • Още
  • черен шоколад - 50 г
  • бял шоколад - 30 г
  • прясно мляко - около 6 с.л.
  • сметана - 2 с.л. или масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете продуктите за тестото на две равни части. От тях ще приготвим блат за основа и еклери.

Загрейте 150 мл вода с 80 г масло, малка щипка сол и две лъжици захар. Когато всичко се разтопи и е готово да кипне, сипете 120 г брашно и бъркайте интензивно на слаб огън, докато се получи гладко тесто, което се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и оставете за 10 минутки да поизстине.

Чуквайте едно по едно яйцата и бъркайте, докато се получи хомогенна, гладка смес. Докато не се усвои едното яйце, не добавяйте следващото.

Напълнете еклеровото тесто в пош и шприцовайте в кръг с диаметър по малък от тавичката, в която ще градите вашата еклерова торта. При мен тя е с д-р 24 см. При печенето блатът ще се уголеми, затова аз го слагам в голяма плоска тава, покрита с хартия за печене. Впоследствие изрязвам от него колкото ми е необходимо за диаметъра на тортата.

Печете до златист загар в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като е готов, отворете вратичката на фурната и оставете така, докато изстине.

Повторете същата процедура и с другата половина от продуктите за тесто, но този път шприцовайте отделни еклери с форма на розички. Оставяйте разстояние между тях, за да бухнат и изпечете по същия начин.

Вземете тавата, в която ще сглобите своята торта. Положете в нея блата, така че да се подгънат нагоре крайчетата му и да се получи като леко коритце, в което ще сипем крема. Ако е много дебел, може да разполовите напречно и да направите два отделни. Действайте според въображението си.

За крем на тази торта ще направим Брюле, но за да е по-практичен, ще използваме цели яйца и ще сварим на водна баня вместо да печем. Става чудесен и много нежен.

За него загрейте сметаната със захарта и ванилията - само вътрешността от шушулката. След като почти кипне, дръпнете от огъня и оставете да инфусионира, докато изстине почти - около 1 час.

Разбийте яйцата на водна баня до гладко кремче, след това налейте на тънка струйка сметаната при непрестанно разбъркване. Варете 8 минути на 70 градуса и още 8 минути на 80 градуса.

Кремчето ще стои още течно, затова изчакайте 2-3 минутки и тогава налейте половината от него върху блата в своеобразната ваничка, така че да не излиза от нея. Оставете да си стяга (приберете в хладилник) и през това време напълнете еклерите с крем Брюле с останалия крем.

За шоколадовия кувертюр разтопете черния шоколад с маслото или сметана и млякото. Разредете толкова, колкото е нужно, за да се втечни добре, и потопете връхчетата на еклерите един по един. Оставете шоколада да се втвърди.

Сглобете тортата, като върху блата с крем подредите еклерите и накрая залеете с разтопен с малко мляко бял шоколад.

Хубаво е еклеровата торта с крем Брюле и шоколад да престои 1 нощ, преди да бъде разрязана и поднесена.

Много лека и вкусна!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: