Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Копривени равиоли

Копривени равиоли

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Копривени равиоли
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
29/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4
"Само ако знаете колко са вкусни тези копривени равиоли"

Необходими Продукти

  • брашно - около 300 г
  • коприва - 300 г /сварена и мокра/
  • олио - 4 с.л.
  • сол
  • крема сирене - 1 пакет
  • краве сирене - 100 г
  • топено сирене - 50 г
  • черен пипер
  • зехтин - 150 мл
  • чесън - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В сурово състояние копривата е около пълно двулитрово пликче. Измива се добре. Слага се в тенджера с вода. Вари се 10 минути след завиране. Изсипва се в гевгир, за да се изцеди.

Слага се в блендер без да се изстисква, колкото се е отцедила в гевгира, за да може да се блендира. Блендира се.

Брашното /250 г./ се пресява в широка купа. Прави се кладенче. Изсипва се блендираната коприва. Добавя се олиото. Замесва се тестото, като постепенно се взима от брашното отстрани. Ако е необходимо се добавя още брашно. Готовото тесто се оставя да почине около час.

В купа се слага крема сиренето. Добавя се кравето сирене и топеното сирене. Поръсва се с черен пипер. Сместа се намачква добре с вилица. Тестото се разделя на 2 части, за да се работи на по-малка площ.

Плотът се набрашнява. Тестото се разточва добре с около 2 милиметра дебелина. Използва се широка, кръгла чаша. Изрязват се кръгове. За всяка от равиолите се използват 2 кръга.

От цялото тесто се получават около 56 кръга - 28 равиоли. Когато се изрежат кръговете, останалото тесто се разточва наново и отново се повтаря същото до използване на цялото тесто. За всяка от равиолите едното кръгче се намазва с вода.

В центъра се слага от плънката от сирене и се похлупва с 2-ро кръгче. Внимава се, за да не остане въздух в равиолата и добре се залепват краищата. Готовите равиоли се нареждат върхи набрашнена дъска. Повтаря се до звършване на всички Копривени равиоли.

В тенджера се сипва вода. Посолява се и се слага на котлона да заври. Когато заври се слагат равиолите да се варят. Аз ги варих на 2 пъти. Разделих ги по 14. Варят се около 15 минути.

Когато първите са готови, се изкарват с решетъчна лъжица в гевгир и се ползва същата вода за втората доза.

Подготвя се сосът. Чесънът се обелва. Слага се в блендер. Сипва се зехтина. Подправя се с малко сол и се блендира. Когато се отцедат копривените равиоли се сервират в чиния поляти с чесновия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: