Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито или цедка. Изсипваме го в купа. Правим кладенче. В средата на кладенчето слагаме сол, зехтин и яйцата. Замесваме тестото.
Покриваме го с фолио и го слагаме за 30 мин. в хладилника. Набрашняваме си плота и разточваме с точилка на тънка и дълга кора. Режем с остър нож ленти широки 4 см.
Всяка лента я режем на форми с размери 5 см. дълги на 4 см. широки. В друга купичка слагаме сиренето и го намачкваме с вилица много фино. Нарязваме на ситно шунката.
Добавяме жълтъка и подправяме с черен пипер. Не слагаме сол, защото сиренето е солено. Разбъркваме сместа с лъжичка. В средата на всяко нарязано парче слагаме от плънката.
Прегъваме и натискаме краищата с зъби на вилица, така че да се притисне и да не излезе плънка. Нареждаме ги всички равиоли в чиния. В тиган слагаме зехтин да загрее. Нарязваме на ситно чесъна и го добавяме да се задуши.
Добавяме нарязан на ситно морков -1/4 от малък морков. Разбъркваме. Малко да омекне оставяме. Наливаме вътре и доматен сок – 300 мл. домашен от шише. Оставяме соса да поври. Подправяме с ситно нарязан магданоз и черен пипер.
Не слагаме сол, защото в доматения сок има. Разбъркваме. Ври на тих огън. Оставяме го на котлона да е топъл сосът. В тенджерка слагаме вода да заври. Като заври водата вътре изсипваме равиолите да се сварят за 4 мин.
Те сами си изплуват над повърхността на водата. Слагаме част от тях в чиния с помощта на решетъчна лъжица и изсипваме отгоре от доматения сос.
Поръсваме с нарязан на ситно магданоз и пожелание 1 с.л. зехтин отгоре. От продуктите се получават 3 порции. Да ви е сладко!
Равиолите с доматен сос са готови.