Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с киселец и извара

Питка с киселец и извара

Питка с киселец и извара2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • брашно - 4 ч.ч.
  • вода - 360 мл хладка
  • извара - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • киселец - 300 г
  • мас - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. Направете по средата кладенче. Сложете олиото, захарта, солта и маята.

Добавяйте водата на части до омесване на меко тесто.

Сложете тестото в купа и го покрийте с кърпа, оставете го на топло, за да втаса.

Почистете киселеца и го потопете във гореща вода. Отцедете киселеца от водата и го нарежете на дребно. Прибавете изварата и белтъка от яйцето.

Разбъркайте до еднородност.

Втасалото тесто разстелете върху набрашнена повърхност.

Раздърпайте го или разточете на дебела кора. Намажете с разтопената мас.

Разпределете плънката. Завийте на руло и оформете питката с плънка.

Сложете пролетната питка в тава за печене, застлана с домакинска хартия.

Оставете питката за около 15 минути, отново да се надигне.

Намажете повърхността с разбит жълтък.

Изпечете питката с киселец и извара в загрята фурна да 180-200 градуса до готовност.

Проверете готовността с дървено шишче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: