Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Кръфин

Питка Кръфин

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Питка Кръфин
Снимка: Христинка Колева
1 / 6
13/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Разкошна питка Кръфин за всеки повод"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 550 г
  • краве масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява.

Прясното мляко се смесва със солта и леко се затопля.

В брашното се прави кладенче и в него се поставят яйцата без единия жълтък, захарта, маята и млякото.

Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.

Втасалото тесто леко се премесва и се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 40/50 сантиметра.

Кората се намазва с меко масло. Навива се на руло и рулото се срязва по средата на дълго.

Всяка половина се навива на охлюв, като срезът остава навън.

Така навитите рула се поставят едно върху друго в съд с диаметър 20 см и височина 10 сантиметра.

Пухкавата питка се оставя да втаса.

Намазва се с отделения жълтък.

Кръфин се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 50-55 минути.

След като питката Кръфин е опечена, се намазва с краве масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Пропуснали сте да напишете къде се слага олиото.
18.03.2023 11:27
1
Анонимен
Анонимен
Питката е перфектна, благодаря за рецептата!
26.11.2022 22:33
1