Начин на приготвяне
Брашното се пресява.
Прясното мляко се смесва със солта и леко се затопля.
В брашното се прави кладенче и в него се поставят яйцата без единия жълтък, захарта, маята и млякото.
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса.
Втасалото тесто леко се премесва и се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 40/50 сантиметра.
Кората се намазва с меко масло. Навива се на руло и рулото се срязва по средата на дълго.
Всяка половина се навива на охлюв, като срезът остава навън.
Така навитите рула се поставят едно върху друго в съд с диаметър 20 см и височина 10 сантиметра.
Пухкавата питка се оставя да втаса.
Намазва се с отделения жълтък.
Кръфин се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 50-55 минути.
След като питката Кръфин е опечена, се намазва с краве масло.
Коментари