Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бърза питка със зехтин, извара и риган за закуска

Бърза питка със зехтин, извара и риган за закуска

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Бърза питка със зехтин, извара и риган за закуска
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Закуската е най-важното ядене за деня, затова не правете компромис с нея и пригответе бърза питка със зехтин, извара и риган"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • вода - 250 мл топла
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 500 г
  • плънка
  • извара - 300 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • риган - 1 с.л. с връх
  • сол - на вкус (ако изварата е безсолна)
  • зехтин - за намазване
  • сусам - 3 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете така на топло да се активира (шупне).

Отделно смесете продуктите за плънката, разбъркайте и оставете така до момента, в който ще ви потрябва.

Пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него прибавете разбитите яйца, зехтина и шупналата мая, разбъркайте и замесете много меко тесто.

С ръце, разтеглете тестото на правоъгълен лист с дебелина 0. 5 см, намажете листа със зехтин и разпределете плънката равномерно, навийте на руло.

В тава, постлана с хартия за печене, навийте рулото на охлюв и поставете тавата в фурна включена на 50 градуса и оставете да втасва за 30 минути в нея.

Извадете тавата и увеличете градусите фурната на 180, оставете да нагрее. През това време намажете питката със зехтин обилно и поръсете със сусама, поставете тавата в загрятата фурна и печете до желания от вас загар за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: