Шоколадов крем десерт

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Шоколадов крем десерт
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Шоколадов десерт, който има абсолютно всичко, което обожаваме става ли дума за сладкиши"

Необходими Продукти

  • жълтъци - 4 бр.
  • шоколад - 150 г, черен
  • прясно мляко - 750 мл
  • течна сметана - 250 мл
  • пшеничено нишесте - 60 г
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • лайм - 1 бр., кората на цитруса
  • още
  • ягоди - 500 г
  • сладкарска сметана - 120 мл
  • шоколадови капки
  • мента - свежа за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме вкусния шоколадов крем, като в подходящ съд първо смесваме захарта и жълтъците.

Разбиваме сместа, докато захарта се стопи, като постепенно прибавяме нишестето и ваниловия аромат.

Прибавяме по малко от прясното мляко - около 120 мл.

Останалото мляко изсипваме в касерола и загряваме на умерена температура.

В него предварително съм настъргала на ситно кората на 1 лайм.

След като се затопли, го отстраняваме от котлона и го изсипваме на тънка струйка към жълтъците, като разбиваме непрекъснато, докато сместа се темперира.

Връщаме съда обратно на котлона, като термичната обработка на крема е на много ниска температура.

Разбъркваме енергично, докато кремът стане гладък и се сгъсти достатъчно.

Прибавяме начупения шоколад и разбъркваме, докато се разтопи напълно.

Отстраняваме го от огъня, покриваме съда със стреч фолио и оставяме крема да се охлади напълно.

Пристъпваме с разбиването на сметаната, като не забравяме, че тя трябва да е студена, от хладилника.

Към нея прибавяме захарта и ванилията.

С помощта на сладкарска лопатка внимателно разбъркайте крема и сметаната.

Получава се невероятно пухкава и въздушна кремообразна текстура.

Пълним крема в пош с накрайник.

Ягодите почистваме, измиваме и нарязваме на шайби.

Част от листенцата мента нарязваме на ситно, а връхчетата оставяме за аранжиране.

Сметаната разбиваме и пълним в пош или шприц.

На дъното на купичка или чаша поставяме първо от крема.

Подреждаме част от ягодовите плодчета и покриваме със сметана.

Поръсваме щипка от нарязаната мента и отново редуваме шоколадов крем, ягоди и сметана.

Поставяме чашите с шоколадов крем десерт в хладилник за 1 час.

Преди поднасянето на десерта завършваме със сметанови връхчета.

Гарнираме шоколадовия крем с ягоди, стръкче свежа, ароматна мента и поръсваме с шоколадови капки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Благодаря Ви!
06.05.2020 12:43
Ivana Georgieva
Ivana Georgieva
Страхотно изглежда
06.05.2020 10:39