Начин на приготвяне
Приготвяме вкусния шоколадов крем, като в подходящ съд първо смесваме захарта и жълтъците.
Разбиваме сместа, докато захарта се стопи, като постепенно прибавяме нишестето и ваниловия аромат.
Прибавяме по малко от прясното мляко - около 120 мл.
Останалото мляко изсипваме в касерола и загряваме на умерена температура.
В него предварително съм настъргала на ситно кората на 1 лайм.
След като се затопли, го отстраняваме от котлона и го изсипваме на тънка струйка към жълтъците, като разбиваме непрекъснато, докато сместа се темперира.
Връщаме съда обратно на котлона, като термичната обработка на крема е на много ниска температура.
Разбъркваме енергично, докато кремът стане гладък и се сгъсти достатъчно.
Прибавяме начупения шоколад и разбъркваме, докато се разтопи напълно.
Отстраняваме го от огъня, покриваме съда със стреч фолио и оставяме крема да се охлади напълно.
Пристъпваме с разбиването на сметаната, като не забравяме, че тя трябва да е студена, от хладилника.
Към нея прибавяме захарта и ванилията.
С помощта на сладкарска лопатка внимателно разбъркайте крема и сметаната.
Получава се невероятно пухкава и въздушна кремообразна текстура.
Пълним крема в пош с накрайник.
Ягодите почистваме, измиваме и нарязваме на шайби.
Част от листенцата мента нарязваме на ситно, а връхчетата оставяме за аранжиране.
Сметаната разбиваме и пълним в пош или шприц.
На дъното на купичка или чаша поставяме първо от крема.
Подреждаме част от ягодовите плодчета и покриваме със сметана.
Поръсваме щипка от нарязаната мента и отново редуваме шоколадов крем, ягоди и сметана.
Поставяме чашите с шоколадов крем десерт в хладилник за 1 час.
Преди поднасянето на десерта завършваме със сметанови връхчета.
Гарнираме шоколадовия крем с ягоди, стръкче свежа, ароматна мента и поръсваме с шоколадови капки.
Коментари