Начин на приготвяне
Предлагам ви пица със спанак и сирена за приготвяне във /еър фрайър/
Можете да използвате готово тесто за пица 250 г опаковка или сами да си приготвите. Ще ви дам вариант за тесто за пица, като количеството ще е малко повече и можете да го замразите или да си приготвите още една вкусна домашна пица.
Първо, направете тестото за пица, като поставите брашното, маята и солта в купа и разбъркате заедно, след това направете кладенче в центъра.
Добавете зехтин и по-голямата част от водата, разбъркайте добре, като добавите останалата вода, колкото е необходимо. Различните брашна могат да се различават леко по отношение на количеството вода.
Месете в продължение на 5 минути, докато стане гладко - използвайте стойка за миксер с куката за тесто или на ръка. Покрийте купата със стреч фолио и оставете да втаса за половин час.
Измийте листата спанак. Ако ползвате по голямо количество, задушете спанака в тиган със сол и черен пипер. Похлупете с капак и оставете да къкри за около 4 минути. След това отцедете добре, след което подправете с малко настъргано индийско орехче.
Вземете тестото от купата и разделете на две равни части. Омесете всяко парче на топка, след това разточете в кръг малко по малък от от вашата кошница на въздушния фритюрник.
Намажете повърхността на тестото с малко зехтин. Намажете и двете със зехтин и прехвърлете едната с мазнината нагоре в кошницата на фритюрника.
Загрейте олиото в среден степен на котлона. Добавете спанака и нарязаната скилидка чесън и сотирайте за една до две минути, докато спанакът се задуши леко. Извадете сотирания спанак от тигана и го оставете настрана.
Предварително загрейте фритюрника до 200 градуса.
Изрежете парче алуминиево фолио със същия размер като дъното на кошницата с въздушен фритюрник. Намажете кръга от фолио със зехтин. Оформете тестото в кръг и го поставете върху фолиото.
Оформете тестото и го пробийте няколко пъти с вилица. Намажете леко тестото със зехтин и го прехвърлете в кошницата за въздушен фритюрник с фолиото на дъното.
На въздух изпържете обикновеното тесто за пица за 6 минути. Обърнете тестото, отстранете алуминиевото фолио и намажете отново със зехтин, запържете на въздух за допълнителни 4 минути.
Поръсете сиренето моцарела и кашкавала върху тестото. Най-отгоре подредете листата от спанак. Поръсете отгоре пармезан и сушен риган и намажете със зехтин.
Намалете температурата на фритюрника до 180 градуса и гответе 8 минути, докато сиренето се разтопи и леко покафенее.
Подправете пицата в еър фрайър на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.
Насладете се!