Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена Торта»Нисковъглехидратна морковена торта

Нисковъглехидратна морковена торта

Нисковъглехидратна морковена торта
Снимка: Потребител#241258
2 / 5
13/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Морковена торта, която хапваме с чиста съвест, защото е нисковъглехидратна"

Необходими Продукти

  • За блата
  • бадеми - 100 г смлени
  • яйца - 3 бр.
  • моркови - 2 бр. - средно големи
  • меласа - 3 с.л. *
  • кокосово масло - 1 с.л. меко /не течно/
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л. пълна
  • портокалова кора - на 1/2 портокал или лимон
  • За крема
  • цедено мляко - 150 г
  • извара - 100 г
  • желатин - ½ пакетче (около 5 г, но не повече)
  • мед - за подслаждане
  • портокалова кора - на 1/2 портокал или лимон
  • За украсата
  • орехи - 2 - 3 с.л. леко запечени
  • моркови - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

*Ако не разполагате с меласа, може да се използват няколко смлени фурми.

Морковите се блендират или настъргват на ситно ренде. Яйцата се разбиват на ръка с телена бъркалка и към тях се добавят всички останали съставки /морковите, смлените бадеми, меласата, подправките, кокосовото масло/.

Разбъркват се много добре до получаване на гъста еднородна смес. Дъното на тавичка с диаметър 20-22 см се застила с хартия и сместа се разстила равномерно и се заглажда.

Добре е хартията да стърчи малко, за да се изкара после по-лесно блатът за тортата.

Пече се на 180 градуса с вентилатор за около 13-15 минути на средно ниво на фурната. Проверява се за всеки случай с дървено шишче.

След като се извади от фурната, блатът се оставя за няколко минути, после с помощта на стърчащите краища на хартията се изважда и слага на решетка да се охлади. След 15-20 мин се обръща и хартията се отстранява внимателно.

През това време приготвяме млечния крем. Изварата се пасира с меда и млякото, добавя се кората от портокал. Разтопеният на водна баня или в микровълнова желатин се налива внимателно в сместа при непрекъснато разбъркване. Кремът се оставя в хладилник да се охлади и да започне леко да стяга.

Нанася се внимателно върху охладения блат и се украсява според фантазията ви.

За украсата:

Декорирах тази полезна морковена торта с едро смлени орехи и морковени лентички, които сварих в захарен сироп (само тук въглехидратите са повече).

Нарязах с белачката тънки морковени лентички, навих ги на рулца, забучих ги с клечки, да не се развият по време на варенето.

Варих ги до омекването им и ги оставих в захарния сироп до пълното му изстиване. Отцедих ги и внимателно извадих шишчетата.

След като изстинат, стават меки и еластични и лесно се оформят.

Нисковъглехидратната торта трябва да „отлежи” няколко часа в хладилник в кутия, за да не изсъхва горният слой на крема.

При отлежаването вкусовете и ароматите се развиват напълно и кремът попива леко в блата и се получава един съвършен вкус.

Тази чудесна рецепта за нисковъглехидратна морковена торта е адаптирана от Gabriela Tsulin.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: