Начин на приготвяне
Нарязваме 3-4 средно големи картофи на пръчици (като за пържене) и ги сипваме в дълбока купа. Сипваме подправките - черен (1/2 равна к.л.) и червен пипер (1/2 равна ч.л.), джинджифил на прах (2-3 щипки), къри (1/3 к.л.), чили на прах (1-2 щипки, по желание), хималайска сол (2/3 ч.л., на вкус) и на ситно нарязаните 8-10 пресни листа салвия – градински чай.
Добавяме 1-2 с.л. растителна мазнина - нерафинирано слънчогледово масло (шарлан) или зехтин. Разбъркваме картофките с ръка, така че да се овкусят равномерно.
Подреждаме пръчиците една до друга в голяма квадратна тава върху хартия за печене.
Печем ги във фурната за 250 градуса (отгоре и отдолу) – около 20-25 минути до златист загар на апетитните печени картофи.
През това време приготвяме чесновия тахини сос, за чиято основа предварително сваряваме 5 с.л. микс от пълнозърнести ядки (ечемичени, ръжени, овесени и пшенични) в около 1 к.ч. вода.
След като леко поизстине, ги сипваме в малката кана на нутрибулет и към тях прибавяме останалите съставки за соса: 1 скилидка чесън, 3 с.л. сварен бял боб (отцеден от буркан), 2-3 с.л. суров сусамов тахан, 1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок – на вкус и 1 ч.л. зехтин. Подправяме с хималайска сол, кимион и черен пипер – на вкус.
Блендираме, добавяйки малко водичка според желаната консистенция.
Поднасяме топли ароматните и апетитни тапас в плато с чесновия тахини сос в купичка в средата.
Любимо предястие с незабравим вкус – тапас картофки със салвия и чеснов тахини сос.