Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Тапас»Тапас картофки със салвия и чеснов тахини сос

Тапас картофки със салвия и чеснов тахини сос

Тапас картофки със салвия и чеснов тахини сос
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Нямаме по-любима комбинацията от тази - тапас картофки с чеснов сос и ароматни подправки"

Необходими Продукти

  • Тапас картофки
  • картофи - 3 - 4 бр. средно големи
  • салвия - 8 - 10 листа, пресни
  • червен пипер - ½ ч.л., равна
  • черен пипер - 1/2 равна к.л.
  • чили на прах - 1 щипка по желание
  • къри - 1/3 к.л.
  • джинджифил на прах - 2 - 3 щипки
  • хималайска сол - 2/3 ч.л., на вкус
  • шарлан - 1 - 2 с.л. (или zехтин)
  • За чесновия сос
  • чесън - 1 скилидка
  • боб - 3 с.л. от буркан
  • пълнозърнести ядки - 5 с.л. микс от (4 вида зърна)
  • сусамов тахан - 2 - 3 с.л., суров
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л., на вкус
  • вода - около 1 к.ч.
  • хималайска сол - 1/3 ч.л., на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • кимион - 3 щипки
  • зехтин - 1 ч.л., по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме 3-4 средно големи картофи на пръчици (като за пържене) и ги сипваме в дълбока купа. Сипваме подправките - черен (1/2 равна к.л.) и червен пипер (1/2 равна ч.л.), джинджифил на прах (2-3 щипки), къри (1/3 к.л.), чили на прах (1-2 щипки, по желание), хималайска сол (2/3 ч.л., на вкус) и на ситно нарязаните 8-10 пресни листа салвия – градински чай.

Добавяме 1-2 с.л. растителна мазнина - нерафинирано слънчогледово масло (шарлан) или зехтин. Разбъркваме картофките с ръка, така че да се овкусят равномерно.

Подреждаме пръчиците една до друга в голяма квадратна тава върху хартия за печене.

Печем ги във фурната за 250 градуса (отгоре и отдолу) – около 20-25 минути до златист загар на апетитните печени картофи.

През това време приготвяме чесновия тахини сос, за чиято основа предварително сваряваме 5 с.л. микс от пълнозърнести ядки (ечемичени, ръжени, овесени и пшенични) в около 1 к.ч. вода.

След като леко поизстине, ги сипваме в малката кана на нутрибулет и към тях прибавяме останалите съставки за соса: 1 скилидка чесън, 3 с.л. сварен бял боб (отцеден от буркан), 2-3 с.л. суров сусамов тахан, 1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок – на вкус и 1 ч.л. зехтин. Подправяме с хималайска сол, кимион и черен пипер – на вкус.

Блендираме, добавяйки малко водичка според желаната консистенция.

Поднасяме топли ароматните и апетитни тапас в плато с чесновия тахини сос в купичка в средата.

Любимо предястие с незабравим вкус – тапас картофки със салвия и чеснов тахини сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: