Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Зеленчуков кускус със зелен тахини сос

Зеленчуков кускус със зелен тахини сос

Зеленчуков кускус със зелен тахини сос
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
25/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Вкусен и засищащ веган обяд – зеленчуков кускус със зелен тахини сос"

Необходими Продукти

  • За кускуса
  • кускус - 2 ч.ч. предварително сварен
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 малка главичка
  • чесън - 1 скилидка
  • пресен лук - няколко перца
  • черен пипер - 1/3 ч.л., смлян
  • кориандър - 2 - 3 щипки, смлени зрънца
  • къри - 1/3 ч.л.
  • джинджифил - 2 - 3 щипки, на прах
  • хималайска сол - 1/2 ч.л. равна, на вкус
  • шарлан - 2 с.л.
  • За тахини соса
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • манголд - 1 шепа листа бейби
  • чесън - ½ скилидки
  • орехи - 1 - 2 с.л., ядки
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • хималайска сол - 3 щипки, на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки, смлян
  • кимион - 1 - 2 щипки, смлян
  • кафява захар - 1 щипка, на вкус
  • шарлан - 1 ч.л., слънчогледово масло
  • вода - 3 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка загряваме шарлана, сипваме нарязаните на ситни кубченца моркови, лук и чесън и посоляваме с хималайска фина сол.

Разбъркваме прибавяйки подправките – черен пипер (смлян), къри, кориандър (смлян) и джинджифил на прах. Оставяме под капак да се готвят, докато поомекнат, като от време на време отново разбъркваме.

Към тях сипваме предварително сварения кускус и на ситно нарязания пресен лук. Разбъркваме и след малко дръпваме от котлона.

Ако е необходимо, добавяме още щипка хим. сол на вкус.

Отделно, в каната на пасатора сипваме съставките за зеления тахини сос: 3 с.л. сусамов тахан, 1 шепа свежи листенца бейби манголд (нарязани), половин скилидка чесън, 1-2 с.л. натрошени орехови ядки, 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, 3 щипки хималайска сол на вкус, 2-3 щипки смлян черен пипер, 1-2 щипки смлян кимион, 1 щипка кафява тръстикова захар на кристали за уравновесяване на вкуса и 1 ч.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло.

Добавяме няколко супени лъжици вода (3-5) според желаната гъстота.

Пасираме около минута до получаване на гладка и нежна зелена консистенция.

По желание оформяме веган ястието, като 3 топки с помощта на малка леко навлажнена чашка (кафена) и украсяваме с листенца рукола. Може да поднесем зеления тахини сос в малка купичка или да го сипем около кускуса, поръсвайки с натрошени орехови ядки.

Вкусен и засищащ веган обяд – зеленчуков кускус със зелен тахини сос! Микс от вкусове в 1 чиния!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: