Начин на приготвяне
В малка тенджерка загряваме шарлана, сипваме нарязаните на ситни кубченца моркови, лук и чесън и посоляваме с хималайска фина сол.
Разбъркваме прибавяйки подправките – черен пипер (смлян), къри, кориандър (смлян) и джинджифил на прах. Оставяме под капак да се готвят, докато поомекнат, като от време на време отново разбъркваме.
Към тях сипваме предварително сварения кускус и на ситно нарязания пресен лук. Разбъркваме и след малко дръпваме от котлона.
Ако е необходимо, добавяме още щипка хим. сол на вкус.
Отделно, в каната на пасатора сипваме съставките за зеления тахини сос: 3 с.л. сусамов тахан, 1 шепа свежи листенца бейби манголд (нарязани), половин скилидка чесън, 1-2 с.л. натрошени орехови ядки, 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, 3 щипки хималайска сол на вкус, 2-3 щипки смлян черен пипер, 1-2 щипки смлян кимион, 1 щипка кафява тръстикова захар на кристали за уравновесяване на вкуса и 1 ч.л. шарлан – нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло.
Добавяме няколко супени лъжици вода (3-5) според желаната гъстота.
Пасираме около минута до получаване на гладка и нежна зелена консистенция.
По желание оформяме веган ястието, като 3 топки с помощта на малка леко навлажнена чашка (кафена) и украсяваме с листенца рукола. Може да поднесем зеления тахини сос в малка купичка или да го сипем около кускуса, поръсвайки с натрошени орехови ядки.
Вкусен и засищащ веган обяд – зеленчуков кускус със зелен тахини сос! Микс от вкусове в 1 чиния!