Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тригуни»Сладки тригуни с ябълки и джинджифил

Сладки тригуни с ябълки и джинджифил

Сладки тригуни с ябълки и джинджифил
Снимка: Илиана Първанова
1 / 10
25/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Вкусна закуска за сладко начало на деня - тригуни с ябълки и джинджифил"

Необходими Продукти

  • За 8 бр.
  • ябълки - 1 бр. настъргана (средно голяма)
  • сладко от круши - 3 с.л. домашно
  • овесени ядки - ½ к.ч. едри
  • вода - 1 к.ч.
  • джинджифил - ½ кафена лъжичка (настърган)
  • канела - 1 щипка
  • кори за баница - 2 бр. фини
  • шарлан - за намазване (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме едрите овесени ядки (може да използваме микс от пълнозърнести ядки – ечемични, ръжени, пшенични и овесени), като постоянно разбъркваме, за да не се залепят по дъното на тенджерката.

Варим, докато си поемат всичката вода. След това сваляме от котлона и ги разбъркваме с останалите съставки за плънката – ябълка (обелена и настъргана), домашно сладко от круши (на парченца), пресен корен джинджифил (обелен и настърган на възможно най-финото ренде, за да премахнем конците) и канела.

По желание може да подсладим допълнително, ала не е нужно, тъй като сладкото от круши е достатъчно сладко и сладките банички са много нежни на вкус. Разделяме плънката на 8 части.

Всяка от двете фини кори за баница нарязваме на 4 къси ленти.

Взимаме първата лента, разстиламе по цялата ѝ дължина 1/8 от ябълковата плънката – тази част, която е определена за нея. Нагъваме на триъгълниче (като на снимките) с бързи движения, тъй като плънката е сочна, а корите са фини и бързо омекват.

Повтаряме същото и с останалите кори и плънка и всяка нова баничка подреждаме в тавата, предварително намазана с шарлан. С помощта на силиконова четчица ги намазваме и отгоре с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Печем тригуните на 180-200 градуса за около 20 минутки до тъмно златист загар.

Ароматни и здравословни сладки тригуни с ябълки и джинджифил – с мекичък пълнеж и хрупкава коричка!

За една чудно вкусна закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: