Начин на приготвяне
Сваряваме едрите овесени ядки (може да използваме микс от пълнозърнести ядки – ечемични, ръжени, пшенични и овесени), като постоянно разбъркваме, за да не се залепят по дъното на тенджерката.
Варим, докато си поемат всичката вода. След това сваляме от котлона и ги разбъркваме с останалите съставки за плънката – ябълка (обелена и настъргана), домашно сладко от круши (на парченца), пресен корен джинджифил (обелен и настърган на възможно най-финото ренде, за да премахнем конците) и канела.
По желание може да подсладим допълнително, ала не е нужно, тъй като сладкото от круши е достатъчно сладко и сладките банички са много нежни на вкус. Разделяме плънката на 8 части.
Всяка от двете фини кори за баница нарязваме на 4 къси ленти.
Взимаме първата лента, разстиламе по цялата ѝ дължина 1/8 от ябълковата плънката – тази част, която е определена за нея. Нагъваме на триъгълниче (като на снимките) с бързи движения, тъй като плънката е сочна, а корите са фини и бързо омекват.
Повтаряме същото и с останалите кори и плънка и всяка нова баничка подреждаме в тавата, предварително намазана с шарлан. С помощта на силиконова четчица ги намазваме и отгоре с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Печем тригуните на 180-200 градуса за около 20 минутки до тъмно златист загар.
Ароматни и здравословни сладки тригуни с ябълки и джинджифил – с мекичък пълнеж и хрупкава коричка!
За една чудно вкусна закуска!