Начин на приготвяне
1. Фурната се загрява предварително на 180 градуса без вентилатор. Включете я преди да започнете с приготвянето на кексчетата.
2. В дълбока купа за миксер с помощта на електрически ръчен миксер се разбиват първо яйцата, следва киселото мляко, добавя се захарта, лимоновата кора, ванилията и накрая олиото. Разбъркваме добре, докато не се получи хомогенна пухкава смес.
3. Постепенно към тях внимателно се добавят предварително пресятото брашно, смесено с бакпулвера и се разбърква много добре отново (по желание може да добавите какао към сместа). Не трябва да има бучки в сместа, затова разбивайте много внимателно. В такива случаи е удобно да сте въоръжени с време и търпение.
4. Взема се формата за мъфини (аз използвам форма за 12 броя кексчета) и се редят хартиените книжки във всяко отделение.
5. Изсипваме сместа в тях, като се пълни внимателно само до половината (все пак кексчетата ще удвоят първоначалния си размер).
6. Печем ги в предварително загрята фурна на средната решетка за около 35 минутки. Може да се направи проба с клечка: забива се в едно от кексчетата и като се извади, тя трябва да бъде суха. Така ще разберете, че вашите кексчета за погача са готови. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят, преди да ги извадите от формата.
7. Следва да си направим сметановата глазура. С помощта на миксера се разбива сладкарската течна сметана до получаване на пухкава текстура. Разделя се на две равни количества. Всяка част от сметаната се оцветява с боите.
8. С помощта на пош (или пликче за сандвич с изрязано ъгълче), пълним сметаната и декорираме мъфините. Отгоре поръсете с шоколадови пръчици, кокосови стърготини или други поръски по желание.
Весел празник! Кексчетата за погача са готови.