Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Кексчета за погача

Кексчета за погача

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
1932k3923
Кексчета за погача
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Черпим с удоволствие от нашите страхотни кексчета за погача"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. Размер М
  • кисело мляко - 130 г
  • захар - 130 г кристална
  • брашно - 90 г (тип 500)
  • олио - 80 мл
  • бакпулвер - 15 г на д - р Йоткер
  • лимонова кора - 1 пакетче на д - р Йоткер
  • ванилия - 2 бр.
  • сладкарска сметана - 200 мл течна
  • бои за храна - 2 вида
  • цветни поръски - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Фурната се загрява предварително на 180 градуса без вентилатор. Включете я преди да започнете с приготвянето на кексчетата.

2. В дълбока купа за миксер с помощта на електрически ръчен миксер се разбиват първо яйцата, следва киселото мляко, добавя се захарта, лимоновата кора, ванилията и накрая олиото. Разбъркваме добре, докато не се получи хомогенна пухкава смес.

3. Постепенно към тях внимателно се добавят предварително пресятото брашно, смесено с бакпулвера и се разбърква много добре отново (по желание може да добавите какао към сместа). Не трябва да има бучки в сместа, затова разбивайте много внимателно. В такива случаи е удобно да сте въоръжени с време и търпение.

4. Взема се формата за мъфини (аз използвам форма за 12 броя кексчета) и се редят хартиените книжки във всяко отделение.

5. Изсипваме сместа в тях, като се пълни внимателно само до половината (все пак кексчетата ще удвоят първоначалния си размер).

6. Печем ги в предварително загрята фурна на средната решетка за около 35 минутки. Може да се направи проба с клечка: забива се в едно от кексчетата и като се извади, тя трябва да бъде суха. Така ще разберете, че вашите кексчета за погача са готови. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят, преди да ги извадите от формата.

7. Следва да си направим сметановата глазура. С помощта на миксера се разбива сладкарската течна сметана до получаване на пухкава текстура. Разделя се на две равни количества. Всяка част от сметаната се оцветява с боите.

8. С помощта на пош (или пликче за сандвич с изрязано ъгълче), пълним сметаната и декорираме мъфините. Отгоре поръсете с шоколадови пръчици, кокосови стърготини или други поръски по желание.

Весел празник! Кексчетата за погача са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: