Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с мак

Погача с мак

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Погача с мак
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Универсално тесто за вкусна погача, с която да блеснете пред близките си"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 42 г
  • кисело мляко - 200 г
  • масло - 50 г
  • сол - 1 с.л
  • захар - 1 с.л
  • яйца - 3 бр.
  • сусам
  • мак
  • прясно мляко - 350 мл
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото леко и разчупете кубчето мая в него, добавете захарта и лъжица брашно. Разбъркайте и оставете за 15 минути да шупне. Пресейте 800 г от брашното, останалото оставете за доомесване.

Направете кладенче в брашното и сложете две яйца и белтъка от третото, сол, разтопеното масло и киселото мляко. Замесете тесто като добавяте и от шупналата мая до пълното ѝ усвояване и образуване на гладко хомогенно тесто. Покрийте с чиста кърпа или домакинско фолио и оставете на топло да втаса и удвои обема си.

Готовото тесто оформете по желание. В случая разделих на три равни части, оформих на топки. Сложих едната топка в намазана с олио тава.

Втората и третата топки разточих на кори, разрязах на кръст, след това на триъгълници и всеки оформих на кифличка, които подредих около топката в средата на тавата. Ако ви останат от кифличките размесете ги отново и оформете топченца, с които запълнете празните места в тавата.

Намажете с останалия жълтък и покрийте и оставете да втаса за още 30 мин. Поръсете с мак и сусам по желание и сложете във фурната на 160 градуса за около 45-50мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: