Начин на приготвяне
Слагаме маята в прясното мляко със захарта да шупне.
Пресявам брашното в купа, правя кладенец и слагам яйцата, киселото мляко, оцет, олио, сол, изсипваме и шупналата мая с мляко и започвам да меся меко тесто, което не трябва да лепне. Оставяме да втаса за около 30 мин.
След това разделям тестото на 4 части, които ги разточвам на правоъгълник. На първата сложих разтопено масло и сирене, отгоре сложих втората кора, на нея също сложих масло и сирене, навих на руло и нарязах малки рулца. И следващите две кори по същия начин ги направих.
Нареждам в голяма тава изправени едно зад друго /размери на тавата 18 см висока 36 диаметъра/.
Погачата се слага в загрята фурна на 140 градуса за около час и 30 минути, тъй като погачата е голяма и ще трябва на по-малко градуси да се пече, за да не остане сурова вътре.
Докато погачата се пече, замесвам тесто, което е само вода, брашно, сол. Правя твърдо тесто, разточвам го на тънка кора и с чашки започвам да изрязвам кръгчета.
Взимам 6 кръгчета, които ги нареждам едно след друго, като ги притискам, навивам на руло, като притискам отдолу, и започвам да издърпвам връхчетата. Получават се розички за украса.
Сложих за 1 мин в микровълнова фурна да се изпекат и оцветих с боички за яйца.