Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с рози

Погача с рози

СимонаСимона
Новак
1915248
Погача с рози
Снимка: Симона
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12
"Искате да знаете как да направите красивите рози на погачата - тогава трябва да прочетете внимателно цялата рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.8 кг
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 600 г
  • кисело мляко - 250 г
  • мая - 60 г жива
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • масло - за намазване
  • сирене - по желание
  • за розичките
  • сол
  • вода
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме маята в прясното мляко със захарта да шупне.

Пресявам брашното в купа, правя кладенец и слагам яйцата, киселото мляко, оцет, олио, сол, изсипваме и шупналата мая с мляко и започвам да меся меко тесто, което не трябва да лепне. Оставяме да втаса за около 30 мин.

След това разделям тестото на 4 части, които ги разточвам на правоъгълник. На първата сложих разтопено масло и сирене, отгоре сложих втората кора, на нея също сложих масло и сирене, навих на руло и нарязах малки рулца. И следващите две кори по същия начин ги направих.

Нареждам в голяма тава изправени едно зад друго /размери на тавата 18 см висока 36 диаметъра/.

Погачата се слага в загрята фурна на 140 градуса за около час и 30 минути, тъй като погачата е голяма и ще трябва на по-малко градуси да се пече, за да не остане сурова вътре.

Докато погачата се пече, замесвам тесто, което е само вода, брашно, сол. Правя твърдо тесто, разточвам го на тънка кора и с чашки започвам да изрязвам кръгчета.

Взимам 6 кръгчета, които ги нареждам едно след друго, като ги притискам, навивам на руло, като притискам отдолу, и започвам да издърпвам връхчетата. Получават се розички за украса.

Сложих за 1 мин в микровълнова фурна да се изпекат и оцветих с боички за яйца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: