Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача с локум

Погача с локум

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Погача с локум
Снимка: Дони Ники
1 / 5
07/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Погача с локум за вашия специален повод!"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр. (3 жълтъка се отделят за намазване)
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 60 г
  • захар - 3 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 7 с.л. за активиране на маята
  • кондензирано мляко - 250 г
  • кисело мляко - 300 г
  • фанта - 250 мл портокал
  • есенция - портокал
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • олио - 80 мл
  • масло - 100 г
  • брашно - 2.5 кг приблизително
  • За намазване на модулите
  • масло - 70 г
  • За намазване на погачата отгоре
  • жълтъци - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • микс от семена - за поръсване
  • локум - 1 кутийка, 140 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Погача с локум за вашия специален повод.

В купа се сипва прясното мляко и се затоплят в микровълновата.

Маята се разтваря заедно със захарта и брашното и се оставят за 20 минути, да шупне сместа.

В купата на миксера се разбиват яйцата с киселото мляко, олиото, оцета, фанта портокала, кондензираното мляко и активираната смес с маята. Добавя се предварително пресятото брашно. Омесва се меко тесто, към което се добавя мекото масло. Тестото се изсипва на плота и се доомесва, докато се получи гладко и нелепнещо на допир... Това отнема около 15 минути от момента на събирането на тестото.

Намазва се с олио и се оставя в купата, покрита с фолио, докато удвои обема си.

В тава с диаметър 34 см, покрита с хартия за печене се оформя по желание погачата - в модулите слагах локум.

Готовата оформена погача с локум се намазва с разбитите жълтъци и прясното мляко. Поръсва се с микс от семена.

Фурната се включва предварително на 50 г на горен и долен реотан. В момента на слагане на сладката погача във фурната, градусите се увеличават на 160 и се пуска само долния реотан. След като погачата стигне ръба на тавата, се включва и горния реотан.

Пече се до сух шиш.

Важно! ! Готовата погача е 3.500 кг, от това количество тесто остава тесто, от което можете да си приготвите кифлички с локум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

veronnika_pavlova
veronnika_pavlova
Много вкусно, браво!
07.07.2023 18:10
1
Потребител#325598
Потребител#325598
Изглежда страхотно!
07.07.2023 16:44
1
1
Покажи всички подкоментари