Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с гъби, тученица и кайма

Баница с гъби, тученица и кайма

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
3222k8038312
Баница с гъби, тученица и кайма
Снимка: Станислава Вълкова
1 / 4
23/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Баница със страхотна плънка от кайма, гъби, тученица"

Необходими Продукти

  • арабски хляб -  5 бр. кръгъл 
  • гъби шийтаке - 250 г
  • тученица - 200г
  • кайма -  400 г
  • зелен лук - 1 връзка
  • кисело мляко - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • балканска ръсеница - 1 ч.л. (микс шарена сол, ароматни билки  )
  • масло - 150 мл разтопено
  • сол
  • кашкавал - 150 г + 50 г настърган за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се запържва леко в малко мазнинам като се намачква периодично с вилица, за да стане на трохи.

Лукът се измива и нарязва на малки шайби и се добавя към каймата, след около пет минути се добавят старателно измити и нарязани гъби.

Всичко се разбърква.

Тученицата се почиства, измива се и се кипва леко, за да се извлекат горчивите вещества, след което се оставя да се отцеди.

Към каймата и лука добавете тученицата, подправете със сол на вкус и оставете да се задуши с останалите съставки на слаб огън за няколко минути. Свалете от котлона и оставете да се охлади. 

В подходяща кръгла тавичка ръсите малко масло и слагате един брой арабски хляб.

Отгоре разпределяте по малко от плънката с настърган кашкавал и разтопено масло.

После отново слагате брой от арабския хляб, плънка,  кашкавал и масло. И така до свършване на плънката, като най-отгоре на последната питка арабски хляб изливате равномерно от предварително разбитите яйца с кисело мляко.

Нарязвате леко и внимателно баницата с кайма на парчета по желание. 

Вкусната баница се пече около  15-20 минути.

Малко преди готовност поръсете с настърган кашкавал и балканска ръсеница.

Оставете във фурната за още 5 минути, докато кашкавалът върху баницата с гъби, тученица и кайма се разтопи. 

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: