Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Оризова салата»Тракийска оризова салата

Тракийска оризова салата

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Тракийска оризова салата3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Чудесна тракийска салата с ориз - докосване до българското"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • краставици - 1 - 2 бр.
  • пресен лук - 2 - 3 стръка
  • пресен чесън - 2 - 3 стръка
  • тученица - 1 - 2 шепи
  • зелена чушка - 1 брой
  • люта чушка - по желание
  • магданоз - 1 връзка
  • девесил - няколко стръка
  • ябълков оцет - на вкус
  • олио - на око
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от баба ми Катерина и е традиционна в Пловдивското село Труд.

1. Оризът се сварява до готовност, в повече вода и след това се измива в гевгир със студена вода. Оставяме ориза в гевгира да се отцеди.

2. Докато оризът се вари, нарязваме зеленчуците. Краставицата и зелената чушка на дребни кубчета като за таратор, а лютата чушка - много ситно. Лукът, чесънът, тученицата и зелените подправки също се нарязват на дребно.

Важно за тученицата е да се бере сутрин рано, защото с напредването на деня и засилване на слънцето някои вещества в листата и стеблата й се концентрират и това може да даде неприятен горчив вкус. Може да си спестите тученицата ако желаете.

3. Измитият със студена вода и отцеден ориз се смесва със зеленчуците и подправките. Добавя се обилно количесто олио (шарлан, зехтин) тъй като оризът носи на мазнина. Разбърква се добре.

4. Добавя се киселото мляко, сол, черен пипер и оцет. Всичко се разбърква и се оставя в хладилника за 15 мин. Оризовата салата се поднася студена и се сервира с маслини и задължително една хубава ракийка.

Тракийската оризова салата е чудна.

Зимната версия на тази салата беше само с кисели краставички и маслини, но пък поръсена със запечени и натрошени орехи.

Допълнителни бележки:

Оцетът в салатата може да се замени със сок от лимон. Ако искате може да дадете малко по-екзотичен вкус и вместо лимон да ползвате лайм и пресен кориандър вместо девесил.

Ако не ви допада тученицата – може да я замените със спанак, лобода, рукола, левурда.

Салатата става уникално вкусна, ако към всичко добавите една консерва риба тон (в годините преди 1990 салатата се сервираше с маринована риба копърка).

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: