Начин на приготвяне
Почистваме, измиваме и слагаме ориза в малка тенджерка или друг подходящ съд. Сипваме вода и слагаме на котлона да се свари, като го варим хубаво да омекне.
Малко преди да го свалим от котлона, добавяме сол на вкус.
Сипваме олио или зехтин в незалепващ тиган и го слагаме на котлона. Взимаме вече почистения, измит и нарязан на кръгчета морков и го слагаме в тигана да се запържи.
Когато тръгне леко да омеква, добавяме към него и лука, който сме почистили, измили и нарязали на кръгове, които сме ги разделили.
Така запържваме моркова и лука до готовност и сваляме от котлона.
Ако в ориза има вода, я отцеждаме хубаво. Прехвърляме го в чинията, в която ще сервираме и започваме да украсяваме с лука и моркова.
Изсипваме отгоре и част от мазнината, с която сме пържили лука и моркова. След това украсяваме оризовата салата и с малко магданоз и няколко маслинки.
Отстрани добавяме майонезата и оризовата салата е готова.
По желание оризовата салата с майонеза и моркови може да се разбърка преди ядене.