Начин на приготвяне
Всеки знае, че по-хубаво от домашно приготвените храни и напитки няма. А какво е трапезата през студените зимни дни без чаша домашно червено вино.
Хубаво е гроздето, което се използва за червено вино да е сорт мерло, то е с най-голяма захарност и ще се наложи да се добави малко захар.
Разбира се, може да се използва и друг сорт.
Гроздето се смила през специална машина, ако не разполагате с такава, гроздето се намачква.
След като гроздето се намачква, се измерва захарността на шарата, тя трябва да е около 22-23°C.
На 50 кг намачкано грозде се добавя 1 кг захар. Ако захарността е по-висока от 24°C, се налива вода до-достигането на необходимия градус, а ако захарността е по-ниска, се добавя захар, разтворена с вода, отново до достигането на нужния градус.
Затваряме съда в, който сме поставили намачканото грозде, и оставяме да ферментира. Това се случва в рамките на около 12-13 дни, разбира се, времето трябва да е по-хладно.
Нужно е разбъркване всеки ден, за да се утаи по-бързо.
След като гроздето е ферментирало, се източва и се поставя в подходящ съд.
Най-добрият вариант е дървена бъчва. Но ако не разполагате с такава, може в бидон или галони от вода. Но вкусът на домашното вино Мерло е по-различен.