Загорска Джуха

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Загорска Джуха
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Питателна и много вкуса супа - нещо нетипично, което горещо препоръчваме да опитате"

Необходими Продукти

  • бекон - 100 г
  • гъби - 100 г печурки
  • картофи - 3 бр.
  • лук - 1 глава, средна
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • свинска мас - 2 - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сушени гъби - 1 шепа горски
  • дафинов лист - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • бяло вино - 100 мл.
  • винен оцет - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загорска джуха представлява гъста есенно-зимна хърватска супа, която сгрява душата със своите вкус и питателно съдържание.

Приготвянето и няма да затрудни никого, защото се доближава и до нашата традиционна кухня, въпреки че има и различия. В това се състои и очарованието да опитваме различни гозби и да усещаме традициите на други народи.

Започнете с накисване на сушените гъби и докато те се хидратират, си почистете и нарежете зеленчуците - лука и чесъна на ситно, морковите на полумесеци, а печурките на малко по-едри, но тънки парченца. Картофите направете на кубчета като за супа.

Загрейте двата вида мазнина. В началото може да усетите малко натрапчива миризмата на свинска мас, но не се тревожете - впоследствие натрапчивостта ще изчезне и тя ще придаде друга плътност на вкуса на ястието.

Запържете лука за няколко минути, след това сложете морковите и солта, а когато и те започнат да омекват леко, добавете гъбите и бекона, нарязан на малки парчета, без кожата. След като и те се запържат, сипете виното, червения пипер, дафиновия лист и малко вода или зеленчуков бульон, за да се покрият продуктите.

Задушете до полуизпаряване на течността и тогава налейте още бульон, отцедените горски гъби и оставете супата да къкри.

Накрая прибавете картофите.

Доливайте течност и гответе до омекване и пълно сваряване на зеленчуците.

За завършек подправете с черен пипер, оцет, още сол, ако е необходимо, и две-три лъжици заквасена сметана.

Преди да поднесете топлата уханна зимна супа, гарнирайте всяка порция с още заквасена сметана и прясно накълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: