Осолен паламуд

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Осолен паламуд
Снимка: Сергей Анчев
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Невероятен деликатес за ценители, който лесно може да си приготвите сами"

Необходими Продукти

  • паламуди - 0.9 - 1.3 кг пресни черноморски
  • морска сол - не много едра
  • оцет - 2 - 3 с.л. винен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Паламудите се изчистват добре, като се разрязват до опашката. Изваждат се хрилете и се измиват.

Киснат се в слабо солен разтвор - на 1 л вода се слагат 2 с.л. морска сол, около час, за да излезе кръвта.

Отново се измиват добре. Засипват се отвътре и отвън с морска сол и се подреждат в подходящ съд. Престояват на хладно 48 ч.

Избърсват се от солта, напръскват се с оцет и се провисват за опашките на хладно и проветриво място, като коремчетата им се отварят с клечки за зъби. Да се пазят от слънце! Висят 48 часа.

Всяка риба се увива в хартия и се подрежда в подходящ съд. Между увитите риби се ръси морска сол.

Оставя се на хладно и проветриво място. След 3-4 седмици осолената риба е готова за консумация.

Осоленият паламуд се сервира с пресен лук, маслини, лимон и бяло сухо вино - например шардоне или ризлинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: