Начин на приготвяне
Паламудите се изчистват добре, като се разрязват до опашката. Изваждат се хрилете и се измиват.
Киснат се в слабо солен разтвор - на 1 л вода се слагат 2 с.л. морска сол, около час, за да излезе кръвта.
Отново се измиват добре. Засипват се отвътре и отвън с морска сол и се подреждат в подходящ съд. Престояват на хладно 48 ч.
Избърсват се от солта, напръскват се с оцет и се провисват за опашките на хладно и проветриво място, като коремчетата им се отварят с клечки за зъби. Да се пазят от слънце! Висят 48 часа.
Всяка риба се увива в хартия и се подрежда в подходящ съд. Между увитите риби се ръси морска сол.
Оставя се на хладно и проветриво място. След 3-4 седмици осолената риба е готова за консумация.
Осоленият паламуд се сервира с пресен лук, маслини, лимон и бяло сухо вино - например шардоне или ризлинг.