Начин на приготвяне
Загорска джуха представлява гъста есенно-зимна хърватска супа, която сгрява душата със своите вкус и питателно съдържание.
Приготвянето и няма да затрудни никого, защото се доближава и до нашата традиционна кухня, въпреки че има и различия. В това се състои и очарованието да опитваме различни гозби и да усещаме традициите на други народи.
Започнете с накисване на сушените гъби и докато те се хидратират, си почистете и нарежете зеленчуците - лука и чесъна на ситно, морковите на полумесеци, а печурките на малко по-едри, но тънки парченца. Картофите направете на кубчета като за супа.
Загрейте двата вида мазнина. В началото може да усетите малко натрапчива миризмата на свинска мас, но не се тревожете - впоследствие натрапчивостта ще изчезне и тя ще придаде друга плътност на вкуса на ястието.
Запържете лука за няколко минути, след това сложете морковите и солта, а когато и те започнат да омекват леко, добавете гъбите и бекона, нарязан на малки парчета, без кожата. След като и те се запържат, сипете виното, червения пипер, дафиновия лист и малко вода или зеленчуков бульон, за да се покрият продуктите.
Задушете до полуизпаряване на течността и тогава налейте още бульон, отцедените горски гъби и оставете супата да къкри.
Накрая прибавете картофите.
Доливайте течност и гответе до омекване и пълно сваряване на зеленчуците.
За завършек подправете с черен пипер, оцет, още сол, ако е необходимо, и две-три лъжици заквасена сметана.
Преди да поднесете топлата уханна зимна супа, гарнирайте всяка порция с още заквасена сметана и прясно накълцан магданоз.
Добър апетит!