Начин на приготвяне
За да приготвим сместа за бургерите, чудесен помощник би бил блендерът. Така за много кратко време тя ще бъде готова.
Сложете в купата на уреда сварените и отцедени добре леща и киноа. Добавете орехите, нарязаните тиквичка и морков, сол, къри, черен пипер и двата вида брашно.
Пуснете да се смели ма високи обороти за няколко секунди.
Преценете гъстотата на сместа, тя ще зависи от съдържанието на вода в тиквичката и това колко добре сте отцедили киноата и лещата.
В случай че е рядка, добавяйте брашно, за да се сгъсти.
При всички положения ще остане по-лепкава, но това не е проблем.
Взимайте с намазнени ръце и сплесквайте във форма на бургер кюфте - не прекалено тънко, но не и дебело.
Изпечете всяко от двете страни в тиган с незалепващо дъно намазнен със зехтин. Огънят трябва да е умерен.
Ако при първото кюфте срещнете трудност за обръщането или то е твърде меко и се разпада, означава, че трябва още да сгъстите сместта.
Следващата част от подготовката преди сглобяването на бургера е да запечете в малко зехтин до тъмен загар тънко нарязания лук. Той ще придаде невероятен аромат на сандвича - бургер.
Върху всяко хлебче слагайте тънки парченца домат и краставица, може да комбинирате и с различни видове салатени листа, бейби спанак и рукола.
Сложете веган кюфтето и на капачето на питката намажете от веган майонезата.
Самата питка също може да запечете на тиган.
По желание може да си прибавите за разкош и парченце тофу.
Този веган бургер е толкова вкусен, че по нищо не отстъпва на един приготвен с месо. Убедете се сами :)