Начин на приготвяне
Приготвяме хлебчетата за бургерите, като активираме маята предварително в леко затопленото прясно мляко с лъжичка захар.
Пресяваме брашното в купа и правим кладенче, в което сипваме зехтина, половината сол, шупналата мая и чукваме едно яйце плюс белтъка на второто. Жълтъка заделяме за намазване накрая.
Замесваме тесто, което прехвърляме на набрашнен плот и работим с него до постигане на гладкост и еластичност (поне 7-8 минути). В процеса на месене си добавяме по малко и останалата сол. Удряме тестото в плота 50 пъти за още по-добро активиране на глутена в него.
Оформяме на топка и намазваме със зехтин. Оставяме на топло да втаса за 30-40 минути.
Премесваме отново за кратко и разделяме на 6 равни части - топчици от по 95 г. приблизително. Всяка дооформяме на кръгла питка и поставяме на разстояние в тавичка върху хартия за печене. Втасва още веднъж за 30-40 минути, но задължително на топло.
Загряваме фурната на 200 градуса - горен и долен реотан без вентилатор. Намазваме повърхността на хлебчетата с разбития с малко вода и сол жълтък. Добре е това да се прави със силиконова четка, без да се притиска, за да не спадат бухналите питки. Поръсваме със сусам.
Слагаме в горещата фурна и намаляме веднага градусите до 180. Печем 25 минути и след изваждане изчакваме 1-2 минути и прехвърляме хлебчетата върху решетка, където да се охладят.
През това време смесваме каймата с индийското орехче, черен пипер, чесън на прах и сол. Не щадете индийското орехче, то е което ще е основният ни овкусител на месото и му придава чудесен аромат. Оформете 6 плоски, тънки около сантиметър месни шницела.
Нарязваме лука на полумесеци, доматите на кръгчета, а краставичките на тънки лентички. Кашкавала настъргваме, а пармезана правим на тънки люспи.
Лука запичаме на тиган с няколко капки мазнина до тъмно златисто. В същия тиган ръсваме още малко мазнина и изпичаме равномерно от двете страни месото.
Разполовяваме хлебчетата и подреждаме пълнежа, редейки лук, домати, краставички, люспи пазмезан, месото и кашкавала. По желание слагаме и по едно яйце на очи във всеки бургер. Любителите на сосовете може да си добавят и кетчуп, майонеза, чеснов сос или сос барбекю.
Добър апетит!
Коментари