Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Цял калкан на скара

Цял калкан на скара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Цял калкан на скара
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
32 мин.
Порции
4
"Хрупкав и невероятно вкусен - на масата ви чака цял печен калкан, готов да утоли апетита ви"

Необходими Продукти

  • калкан - 1 бр. цял /1.6 кг/
  • сол - 1 с.л. равна
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете калкана от вътрешностите, измийте и подсушете. Намажете обилно със зехтин и посолете рибата.

Напалете скарата и когато е готова, намажете с четка металната решетка и сложете калкана от тъмната страна да се пече 12 минути. Обърнете от светлата страна за още 9-10 минути и е готова.

Времето за печене зависи от грамажа на рибата, затова ако вашият калкан е по-голям, печете малко по- дълго, и обратното - ако е по-малък, съкратете времето.

При всички положения ще познаете кога рибата на скара е готова - щом получи типичните тъмни резки по кожата, следи от скарата.

При по големите калкани се прави и резка на дълбочина след като се обърне. Познава се кога е готов с изпаряването на течността, образувала се в отвора/прореза. Този трик се прилага и когато готвим тази цяла риба на фурна.

Поднесете вкусния и крехък цял калкан на скара със свежа салата и резени лимон.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Шеф Бошнаков
Шеф Бошнаков
Страхотна рецепта. За съжаление при нас трудно се намира цял калкан. Ще споделите ли от къде го купихте?
21.09.2020 19:03
1
1
Покажи всички подкоментари