Начин на приготвяне
Черноморският калкан е типичен представител за нашите географски ширини. Това е плоска риба, на която и двете очи са от горната страна. Тя се смята за най-вкусната храна, която Черно море може да предложи, и то не без основание. Затова е и толкова скъпа.
Важно е да се знаят някои подробности, в случай че ви се наложи да готвите калкан.
Коремната кухина с вътрешните органи се намира не отдолу на рибата, а от едната ѝ страна. Отстраняването на вътрешностите се извършва отдолу (или отдясно, както предпочитате) чрез разрез под главата. Внимателно с ножа, за да не разрушите целостта на рибните филета.
След почистване и филетиране калканът е готов за приготвяне!
Вземете парчетата калкан и ги овкусете леко с прясно смлени едра морска сол и черен пипер. Напудрете ги с брашно.
Сложете тиган с не много олио на котлона да загрее. Сложете калкана и пържете от двете страни до готовност.
Извадете изпържените парчета риба върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Сервирайте пържения калкан с гриловани зеленчуци, ако желаете (може и друга гарнитура, а може и без) и задължително резен лимон.
Калканът е крехка, постна риба и на нея подхожда пикантно и освежаващо бяло вино по ваш вкус.
Бон Апети!