Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена риба»Черноморски калкан на тиган за ценители

Черноморски калкан на тиган за ценители

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Черноморски калкан на тиган за ценители
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • калкан - 1 бр.
  • морска сол - едра за овкусяване
  • черен пипер - за овкусяване
  • брашно - за напудряне на парчетата риба
  • олио - за пържене
  • лимони - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черноморският калкан е типичен представител за нашите географски ширини. Това е плоска риба, на която и двете очи са от горната страна. Тя се смята за най-вкусната храна, която Черно море може да предложи, и то не без основание. Затова е и толкова скъпа.

Важно е да се знаят някои подробности, в случай че ви се наложи да готвите калкан.

Коремната кухина с вътрешните органи се намира не отдолу на рибата, а от едната ѝ страна. Отстраняването на вътрешностите се извършва отдолу (или отдясно, както предпочитате) чрез разрез под главата. Внимателно с ножа, за да не разрушите целостта на рибните филета.

След почистване и филетиране калканът е готов за приготвяне!

Вземете парчетата калкан и ги овкусете леко с прясно смлени едра морска сол и черен пипер. Напудрете ги с брашно.

Сложете тиган с не много олио на котлона да загрее. Сложете калкана и пържете от двете страни до готовност.

Извадете изпържените парчета риба върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Сервирайте пържения калкан с гриловани зеленчуци, ако желаете (може и друга гарнитура, а може и без) и задължително резен лимон.

Калканът е крехка, постна риба и на нея подхожда пикантно и освежаващо бяло вино по ваш вкус.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: