Начин на приготвяне
Почистете калкана от вътрешностите, измийте и подсушете. Намажете обилно със зехтин и посолете рибата.
Напалете скарата и когато е готова, намажете с четка металната решетка и сложете калкана от тъмната страна да се пече 12 минути. Обърнете от светлата страна за още 9-10 минути и е готова.
Времето за печене зависи от грамажа на рибата, затова ако вашият калкан е по-голям, печете малко по- дълго, и обратното - ако е по-малък, съкратете времето.
При всички положения ще познаете кога рибата на скара е готова - щом получи типичните тъмни резки по кожата, следи от скарата.
При по големите калкани се прави и резка на дълбочина след като се обърне. Познава се кога е готов с изпаряването на течността, образувала се в отвора/прореза. Този трик се прилага и когато готвим тази цяла риба на фурна.
Поднесете вкусния и крехък цял калкан на скара със свежа салата и резени лимон.
Добър апетит!
Коментари