Начин на приготвяне
Брашното от лимец се разбърква много добре с брашното от ориз.
Киселото мляко се разбърква с вилица, докато стане на гъста течност.
Прибавя се содата.
Бърка се 3 мин. до пълното разтваряне на содата и кипване на сместа.
Яйцата се разбъркват на пяна.
Прибавят се към киселото мляко.
Разбърква се много добре.
Солта се прибавя към брашното.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва сместа.
Замесва се тестото за мекички, като ако е лепкаво, се добавя малко брашно от ориз.
Слага се в купа и се завива с фолио за свежо съхранение.
Оставя се в хладилник за 12 ч.
Преди да се ползва, се изважда от хладилника за 30 мин. на стайна температура.
Зехтинът се загрява на средна температура.
От тестото се оформят мекици, като се изпържват до златисто от двете страни.
Поднасят се, докато са още топли.
Мекици с лимецово и оризово брашно може да гарнирате с любимата лютеница, сирене, сладко и др.