Начин на приготвяне
Почистете крушите и ябълката от семките и без да ги белите, ги нарежете на парченца.
Вземете голяма цедка или такава за прецеждане на паста, с по-едри дупчици. Сложете нарязаните плодове в нея заедно със зрънцата от нар, а по желание може да сложите и шепа малини.
Поставете на котлона 1.5 л. вода в съд удобен да закрепи цедката с плодовете, така че да бъдат наполовина покрити с водата.
Варете 20 минути на умерен огън, след това оставете течността да изстине. Докато е леко топличка все още, разтворете в нея меда.
Плодовете в цедката може да не изхвърляте, а да ги смелите на пюре или да сложите в някой сладкиш например.
Към изстиналата плодова течност изстискайте сока от лимон и половината сок от лайма. Другата половина от цитруса нарежете на парченца и сложете в кана за лимонада.
Грейпфрута също половината нарежете на парченца и сложете в каната, а по желание изстискайте и добавете в лимонадата и неговия сок. Имайте предвид, че ако го направите, течността ще нагарча малко. Медът ще убие част от горчивината, но въпреки това ще се усеща леко.
Сипете газираната вода в каната при цитрусите. Сложете дълга метална лъжица и по нея бавно налейте плодовата течност.
По желание добавете и кубчета лед и сервирайте есенната лимонада в елегантни чаши, например за шампанско.
Много приятна напитка за всеки повод!