Начин на приготвяне
1. Отделяме белтъците от жълтъците. В дълбока купа разбиваме с миксер белтъците първо, на ниски обороти, после на високи за около 5 минути, в зависимост от мощността на миксера.
Трябва да станат високи, лъскави, бели и пухкави. Трябва да са толкова стегнати, че като обърнете купата на обратно, да остават залепени без да помръдват. Тази част е много важна, ако искате пухкави блатове за торта.
2. След това започваме да добавяме малко по малко от захарта и продължаваме да миксираме. Захарта трябва да е разбита много добре. Добавяме и трите супени лъжици есенция шампанско.
3. Смесваме в малка купичка петте лъжици брашно и какаото и разбъркваме с лъжичка.
4. Взимаме по един жълтък и го смесваме при белтъците със захар. Миксираме добре с миксера и тогава слагаме следващия жълтък, докато не се изчерпат жълтъците.
5. Последната стъпка за блатовете е много важна. Взимате по една лъжичка от смесеното брашно с какао и прибавяте към сместа с яйцата.
Разбърквате задължително със шпатула или дървена лъжица бавно, като започвате от дъното на купата нагоре и внимавате да не излиза въздуха от самата смес.
Когато брашното и какаото са напълно разтворени, добавяте следващата лъжица от сухата смес. Бъркате внимателно, докато не се изчерпа цялата смес и внимавате да не останат топченца от брашно.
6. Пускаме фурната да се загрява на 150 градуса. На дъното на формата за печене се слага лист хартия за печене и се изсипва сместа. Не се маже предварително с масло, за да не пречи на бухването на блатовете. Слагаме да се пече за около 40-45 минути до готовност.
7. Започваме с приготвянето на крема за нашата сметанова торта, като накисваме желатина в малко вода и го оставяме настрани за около 10 минути.
В дълбока купа разбиваме течната сметана със захарта, докато захарта не се разбие добре, а течната сметана не стане много гъста.
След това добавяме крема сиренето, шампанското и есенцията от шампанско. Продължаваме да разбъркваме с миксер всичко, докато се получи еднородна смес.
8. Разтапяме на водна баня желатина и го добавяме към крема. Оставяме го за около 3-4 минутки да постегне малко.
9. Когато блатът ни е готов, го разрязваме на три. Който обича по-силен вкус на шампанско, може да сиропира и блатовете с шампанското. Намазваме с крема и след това слагаме другия блат, после пак мажем с крем, слагаме блат и най-отгоре намазваме с крем.
10. Подреждаме целувките на малко разстояние, а до тях ядливите цветя. Аз съм ги поръсила с ядлив буркат. Поръсваме с кокос в центъра на празничната торта и отстрани. Слагаме и пръчици по желание.
Торта Шампанско е невероятна и впечатляваща!
Коментари