Начин на приготвяне
Това е една изключително скромна на съставки гозба, които на първо четене може да Ви се сторят странни като комбинация, обаче ви уверявам, че ако опитате боб чорбата – ще се влюбите в нея.
Рецептата за чукан боб с тиква е от прабаба ми от пловдивското село Труд и автентично се приготвя със сух зрял бял боб, който се слага в чутурата (голямо хаванче, направено от издълбан ствол на дърво с метални обръчи отвън) и се счуква, за да се натроши на по-дребно.
Рецептата може да се приготви и с боб, който не е натрошен.
1. Бобът се накисва от предишната вечер във вода.
2. На сутринта бобът се измива на течаща вода и се слага в тенджера със СТУДЕНА вода да се вари. Не се слага нито сол, не се слага сода. Само боб и студена вода!
3. Бобът се вари 10 минути след като водата е завряла и след това се прецежда, за да се изхвърли първата „пръдлива вода“.
4. Налива се гореща вода и след като заври, се изчакват 20 минути и отново се прецежда, за да се изхвърли втората „пръдлива вода“.
5. Налива се отново гореща вода и бобът се вари до готовност.
6. В друга тенджера се сипва олио, колкото да покрие дъното, и в нея се запържва праз, който сме нарязали на дребно.
7. Когато празът омекне, се добавя червеният пипер, разбърква се бързо и с черпак се добавя от водата на боба, за да не прегори пиперът и гозбата да горчи след това.
8. Към праза се добавя тиквата, нарязана на не много дребни кубчета. Добавя се още малко от водата на боба и тиквата се подправя със сол, черен пипер, половината от джоджена и се пускат една или две разполовени люти чушки (в зависимост колко лютиво обичате).
Вместо люти чушки може да се ползва лют червен пипер. Тенджерата се затваря и се оставя тиквата леко да се задуши на умерен огън.
9. Когато тиквата е почти готова, добавяме сварения боб и още от водата на боба. Гозбата прилича на чорба, но трябва да е малко по-гъста. Опитваме на сол и при нужда добавяме още. Добавя се и останалото количество джоджен. Препеченото брашно (в сух тиган се слага брашно и се бърка непрекъснато до получаване на приятен кремав цвят) се размива с малко вода и се добавя към гозбата. Разбъркваме, затваряме капака и оставяме да къкри на умерен огън още 10 минути.
10. Подправяме с малко оцет при поднасяне.
Допълнителни бележки:
Ако не се притеснявате от битовата химия в консервите – може да ползвате консервиран боб и да спестите много време.
Понякога добавям и 1 с.л. стрити на прах сушени гъби, най-често манатарки, за още по-богат вкус.
Знаете ли, че в Родопите - градчето Лъки и околните села, се приготвя подобна чорба с тиква и боб, но бобът не е натрошен, вместо праз се ползва лук и не се добавя брашно.